Plesali "na melodiju Moskve", a sad strepe: "Mi smo sledeći"

Moldavija je pozvala EU da spasi njihov region Pridnjestrovlje od potpunog pada pod uticaj Vladimira Putina.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Shutterstock/Asatur Yesayants
Shutterstock/Asatur Yesayants

"Ako Ukrajina ne uspe da pruži otpor, onda smo mi sledeći na redu. Svi smo potpuno svesni pretnje," rekao je Mihail Popsoj, moldavski ministar spoljnih poslova u intervjuu za britanski "The Telegraph".

Evropski čelnici jednako tako ne žele Putinovu prisutnost na tlu Moldavije.

Na primer, francuski predsednik Emanuel Makron već je sklopio novi sigurnosni dogovor sa Maiom Sandu, predsednicom Moldavije. Lord Kameron, britanski ministar spoljnih poslova, rekao je, pak, da će ako se Putinu dopusti da porazi Ukrajinu, "Moldavija biti u opasnosti".

S druge strane, Moskva pojačava propagandu nagovarajući separatiste u proruskoj enklavi Pridnjestrovlje da se odcepe.

Popsoj zato poziva evropske čelnike da snažnije podrže pristupanje Moldavije EU i osiguravaju strana ulaganja, tvrdeći da bi to donelo stabilnost u regionu.

Region pod ruskim uticajem

"Pristupanje Moldavije EU donelo bi puno toga dobrog za pridnjestrovsku regiju. Želimo da im pružimo dobre ekonomske prilike u zamenu za reintegraciju zemlje," objasnio je moldavski ministar.

Regija Pridnjestrovlje nalazi se pod kontrolom proruskih snaga od raspada Sovjetskog Saveza, ali je međunarodno priznata kao deo Moldavije.

Otkako je Moskva započela svoj napad na Ukrajinu, vlast u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu, brinući da bi Kremlj mogao iskoristiti Pridnjestrovlje za otvaranje novog fronta na jugozapadu, u pravcu Odese. Napetosti su dosegle vrhunac prošle nedelje kada su zvaničnici Pridnjestrova tražili izravnu rusku "zaštitu", a sve se desilo nekoliko dana nakon što je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, izjavio da ne poštuje prava proruskih separatista u Pridnjestrovlju.

Kremlj ima oko 1.500 vojnika stalno stacioniranih u regiji i upozorio je Ukrajinu i Moldaviju da bi napad na tamo locirane trupe nosio ozbiljne posledice.

Širenje dezinformacija

Ali, više od vojne invazije, Moldavce brine da će Kremlj početi da širi dezinformacije kako bi destabilizovao državu.

"Granica nam nije ugrožena, ali pretnje našem informacionom prostoru i političkom sistemu su stvarne i ozbiljne," smatra Popsoi.

Moldavski zvaničnici dugo su plesali "na melodiju Moskve", oslanjajući se na neutralni status zemlje kao jamstvo sigurnosti, dodao je Popsoi. Ali poslednjih godina, pogotovo nakon svrstavanja Moldavije uz Ukrajinu, dve su se zemlje razišle.

Britanski stručnjak Džek Votling, analitičar ratovanja na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi potvrđuje strahove moldavskih političara. Veruje da je namera Kremlja da se sruši trenutna vlada i uspostaviti proruski režim.

"Krajnji je cilj zameniti predsednika moldavskim političarem koji blagonaklono gleda prema Rusiji," objašnjava.

Širenje dezinformacija ima posredni učinak na opterećenu privredu Moldavije, koju je ruska invazija na Ukrajinu potpuno izbacila iz koloseka.

"Naša privredna situacija već je komplikovana. Dakle, svako stanje neopravdanog i povećanog rizika ne pomaže nam da držimo situaciju pod kontrolom i privučemo ulagače," kazao je Popsoi.

Kako bi se osigurala dugoročna stabilnost Moldavije, a time i učvrstila evropska istočna granica, moldavski ministar Popsoi veruje da su ključne evropske investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu