Zvanično: Švedska ušla u NATO FOTO

Švedska je i zvanično učlanjena u NATO.

Izvor: B92, BBC, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Jess Rapfogel
Tanjug/AP Photo/Jess Rapfogel

Tako je postala druga nova članica ove vojne alijanse od ruske invazije na Ukrajinu

Bajden: Štit Alijanse je jači nego ikad

Američki predsednik Džo Bajden sastao se danas sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Beloj kući i poželeo Švedskoj dobrodošlicu u NATO.

"Čast mi je da poželim dobrodošlicu Švedskoj kao 32. članici NATO-a. Pre 75 godina kada je uspostavljen NATO, predsednik Truman je rekao da će Alijansa 'stvoriti štit od agresije i straha od agresije'. Taj štit je jači nego ikad", poručio je Bajden u objavi na društvenoj mreži X.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je ranije danas da je Švedska zvanično postala članica Alijanse i da će njena zastava biti podignuta u sedištu NATO-a, u Briselu, u ponedeljak, 11. marta.

Ministarstvo odbrane Ukrajine: Čestitamo, ovo je istorijski dan

Stoltenberg: Švedska zvanično postala 32. članica NATO-a

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg saopštio je danas da je Švedska zvanično postala 32. članica Alijanse. "Zvanično je – Švedska je sada 32. članica NATO, čime je zauzela mesto za našim stolom koje joj pripada", napisao je Stoltenberg na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da pristupanje Švedske "čini NATO jačim, a Švedsku i celu Alijansu bezbednijom".

"Radujem se podizanju njihove zastave u štabu NATO u ponedeljak", naveo je prvi čovek Alijanse.

Predsednik Mađarske Tamaš Suljok potpisao je u utorak 5. marta nacrt zakona kojim je odobreno pristupanje Švedske u NATO, čime su sve članice Alijanse prihvatile zahtev zvaničnog Stokholma.

Švedski premijer: Hvala svim saveznicima, težićemo jedinstvu

Tanjug/AP Photo/Jess Rapfogel
Tanjug/AP Photo/Jess Rapfogel

Švedski premijer Ulf Kristerson zahvalio se danas zemljama koje su već učlanjene u NATO na tome što su Švedsku dočekale kao 32. članicu Alijanse. "Švedska je sada članica NATO. Hvala svim saveznicima što ste nas dočekali kao 32. člana. Težićemo jedinstvu, solidarnosti i podeli tereta, i u potpunosti ćemo se pridržavati vrednosti Vašingtonskog sporazuma: slobode, demokratije, slobode pojedinca i vladavine prava. Zajedno jači", napisao je Kristerson na društvenoj mreži Iks.

Prethodno je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg saopštio da je Švedska zvanično postala članica Alijanse i da će njena zastava biti podignuta u sedištu NATO u Briselu u ponedeljak 11. marta.

Kristerson, zajedno sa šefom švedske diplomatije Tobijasom Bilstromom, boravi u poseti Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu