Rusi su u ovome poslali vojnike na front! "Da li su poludeli?"; A rezultat je tragičan VIDEO/FOTO

Vrlo nepromišljeno, ako ne i potpuno suludo, u borbu na pola kilometra od fronta poslata otvorena terenska vozila bez oklopa, piše Forbs.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U suštini, reč je o nešto ozbiljnijoj varijanti vozila za golf.

Na ovu, kako se navodi, suludu ideju, došli su ruski zapovednici, zbog čega se Forbs pita da li su možda bili "sluđeni".

Navode da je ovog vikenda jedna ruska jedinica, moguće 488. motorizovana pukovnija, navodno napala položaje ukrajinske 60. mehanizovane brigade u Jampolivki u Donjecku. Snimljena je kolona u kojoj su bili ruski oklopni traktori MT-LB, te najmanje jedan tenk T-90, što samo po sebi nije neobično.

Ono što jeste neobično, nastavlja dalje Forbs, jeste to što se u koloni nalazilo i nekoliko terenskih "bagija" kineske izrade – "dezertkros 1000-3". Reč je o vozilima za koja bi se očekivalo da se viđaju na farmama ili gradilištima, ali nikako na frontu, jer nemaju ni oklop, niti naoružanje.

"Budući da su krajem prošle godine ruski gubici vozila premašili brojku od 10.000, Kremlj je kupio 2.100 ovih ‘bagija’ za 17.000 dolara po komadu i poslao ih u Ukrajinu. I dok ima smisla da ih ruski odredi koriste kao dostavna vozila u zadnjim redovima, nema smisla nakrcati ih pešacima i poslati u borbu zajedno s jurišnim jedinicama", ističe list.

Upravo to je jedan nepromišljeni ruski zapovednik učinio ovog vikenda, navodi dalje Forb pa dodaje da su rezultati bili jasno predvidivi.

Naime, kako se jurišna jedinica približavala na nekih pola kilometra od ukrajinskih pozicija, 60. brigada napala ju je granatama, a potom i eksplozivnim dronovima.

Kada se prašina slegla, na terenu je ostao uništeni tenk T-90 i nekoliko “bagija” “dezertkros”, kao i gomila poginulih ruskih vojnika.

Ističe se da je dan na ukrajinskom frontu izuzetno teško preživeti čak i u tenkovima ili oklopnim traktorima, dok je za "dezertkros" to nemoguće.

Razmišljajući o razlozima za takav potez ruskih zapovednika, jedno od mogućih razloga je taj što možda ta ruska jedinica nije imala nikakav drugi način za prevoz vojske do fronta.

"Pitanje žrtava vas ne brine previše, bićete spremni za takav rizik. Jedino na ovaj način možemo razumeti neshvatljivu odluku da se ‘kola’ za golf pošalju u bitku", zaključuje se u tekstu, koji je preneo Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu