Rusija će biti napadnuta? Ovo je plan

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo članak u časopisu "Vojna misao", u kom je otkriveno odakle bi Rusija mogla da očekuje napad.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kako se navodi, protiv Rusije može biti pokrenuta vazdušno-kopnena ili vazdušno-pomorska operacija, koja će početi brzim globalnim napadom istovremeno sa nekoliko intenzivnih raketno-avionskih napada. Navodi se i da strani stručnjaci razmatraju formiranje vojnih formacija novog tipa, takozvanih združenih operativnih formacija (ZOF).

To treba da budu kombinovane kompaktne visokomobilne višesferne vojne grupacije, sposobne da u kratkom roku izvedu kompleksan napad na administrativno-političku i vojno-industrijsku infrastrukturu protivnika u svim oblastima: kopnenoj, morskoj, vazdušnoj, kosmičkoj i informacionoj, prenosi ruski portal Sputnjik.

"Najočekivanije forme primene ZOF su vazdušno-kopnene (pomorske) operacije (kampanje). Istovremeno, one će početi od vazdušnih (od 2030. g. vazdušno-kosmičkih, nadalje – kosmičko-vazdušnih) ofanzivnih operacija, koje se sastoje od brzog (trenutnog) globalnog napada i nekoliko (od dva-tri do pet-sedam) intenzivnih raketno-avionskih napada. Istovremeno, avijacija će među prvima krenuti u borbena dejstva jedna od prvih, kao rod vojske sa najboljim manevrima i prilagodljivošću, još pre raspoređivanja glavne grupacije", ističe se u tekstu.

Autori pišu da će pre početka aktivne faze operacije operativne formacije protivnika sprovoditi provokativne, demonstrativne, informacione i druge potencijalno agresivne akcije, radi kontrole situacije.

"Agresor će", navodno, "pojačati sve vidove izviđanja, obavljaće redovne letove aviona i dronova u blizini državnih granica zemlje, uključujući letove strateških bombardera. Takođe, moguće je održavanje obuka uz učešće grupa nosača aviona i brodova – nosača krstarećih raketa".

Pored toga, "Vojna misao" precizira da će borbeni i brojčani sastav ZOF protivnika u mirnodopskim uslovima iznositi 50–70 odsto od sastava koji će biti aktivan tokom rata.

"Na taj način, ovi faktori proširuju sistem pretnji Ruskoj Federaciji u vojnom smislu i formiraju nove zahteve kad je u pitanju osiguranje bezbednosti Rusije, u kojoj jednu od glavnih uloga imaju Vazdušno-kosmičke snage", ističe se u članku.

U vezi sa tim, izdanje navodi da će sve veća uloga Vazdušno-kosmičkih snaga u globalnoj strukturi vojnih sukoba postaviti pred njih nove zadatke. Naročito će biti potrebno da se VKS opreme novim i modernizovanim primercima avijacionih sistema (uključujući dronovima) i sistemima naoružanja, a neophodno je implementiranje perspektivnih automatizovanih upravljačkih sistema, potrebno je unaprediti obaveštajnu podršku i tako dalje.

Autori takođe naglašavaju da je potrebno da se formiraju novi pogledi na organizaciju borbene primene avijacionih snaga kako u mirnodopskim, tako i u ratnim uslovima, "koja će biti u skladu sa postojećim i perspektivnim formama primene i načinima dejstava sredstava vazdušno-kosmičkih napada protivnika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu