Pažnja: Još je tu i ubija

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva od Covid-19 prijavljeno je u decembru, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izvor: index.hr
Podeli
 EPA-EFE/BIEL ALINO
EPA-EFE/BIEL ALINO

Oni upozoravaju da virus još uvek kruži iako nije toliko primetan.

Podaci iz različitih izvora ukazuju na porast zaraženosti u decembru, podstaknut okupljanjima tokom božićnih praznika i varijantom JN.1, sada najrasprostranjenijom u svetu, prema SZO.

"Iako covid-19 više nije globalna pretnja zdravlju, virus nastavlja da se širi, modifikuje i ubija", rekao je šef zdravstvene agencije UN Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare u Ženevi. Skoro 10.000 smrtnih slučajeva prijavljeno je SZO prošlog meseca, hospitalizacije su porasle za 42 odsto, a prijem na intenzivnu negu za 62 procenta u odnosu na novembar.

Pročitajte još:

Ali brojke su zasnovane na podacima iz manje od 50 zemalja, uglavnom u Evropi i Americi, rekao je Tedros. „Sigurno postoji porast u drugim zemljama koje to ne prijavljuju“, naglasio je on. "Kao što vlade i pojedinci preduzimaju mere protiv drugih bolesti, svi moramo da nastavimo da preduzimamo mere protiv Covid-19“, rekao je šef SZO.

"Iako je 10.000 smrtnih slučajeva mesečno znatno ispod vrhunca pandemije, ovaj broj smrtnih slučajeva koji se može sprečiti je neprihvatljiv“, dodao je on. Tedros je pozvao vlade da zadrže kontrolu nad virusom i osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, tretmanima i vakcinama.

"Nastavljamo da apelujemo na pojedince da se vakcinišu, testiraju, nose maske tamo gde je to potrebno i osiguraju da se zatvoreni prostori u kojima je gužva redovno provetravaju“, rekao je on. Tedros je proglasio kraj globalne vanredne situacije izazvane kovid-19 u maju 2023., više od tri godine nakon što je virus prvi put otkriven u Vuhanu, u Kini, krajem 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 705 idi na stranu