Vojska objavila animirani film koji aludira na ujedinjenje Kine i Tajvana

Kineska vojska objavila je kratki animirani film koji prikazuje delove svitka rastrganog na dva dela pre više od 300 godina, kako se ponovo sjedinjuju.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/DAVID CHANG
EPA-EFE/DAVID CHANG

Za pomenuti animirani film se veruje da je aluzija na ujedinjenje Tajvana sa kopnenom Kinom.

Kako je danas preneo Rojters, film, objavljen na Dan državnosti, odnosno na 74. godišnjicu uspostavljanja Narodne Republike Kine, predstavlja dva dela ''Stava u planinama Fučun'', jedne od najpoznatijih drevnih kineskih slika, čija se dva dela čuvaju odvojeno u Kini i Tajvanu, kako se spajaju.

U filmu, dva vilenjaka, koji predstavljaju dva dela slike koju je u 17. veku rastrgao jedan od njenih vlasnika, na kraju filma se uz pomoć čarolije ponovo spajaju u jednu celinu.

Kraći komad svitka, poznat kao "Preostala planina", dugačak oko 51 centimetar, nalazi se u Muzeju provincije Džeđiang u gradu Hangdžou u Kini, dok tajvanski muzej u Nacionalnoj palati čuva 640 centimetara dugačak ''Svitak Majstora Vujong'' od 1950-ih.

Dva dela su nakratko spojena 2011. godine kada je Kina pozajmila svoj fragment tajvanskom muzeju na dva meseca tokom perioda toplijih odnosa, dok je Tajvan vodio politiku ekonomskog zbližavanja sa Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu