"Na koga dižete te avione? Na leteće objekte iz Ukrajine, na Srbiju?"

Hrvatski predsednik Zoran Milanović na 32. godišnjicu formiranja Štaba Oružanih snaga Hrvatske komentarisao kupovinu francuskih borbenih aviona "rafala".

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/VanderWolf Images
Shutterstock/VanderWolf Images

On je, naime, sve upitao "na koga se ti avioni dižu".

"Na koga se ti avioni dižu? Na leteće objekte koji su greškom lansirani iz Ukrajine pa otišli na zapad? Na našeg istočnog suseda Srbiju? To su ozbiljne dileme. Zato je prioritet Hrvatske ono što se događa u regionu i ambicija da se BiH što pre integriše u EU", rekao je on.

Milanović je u obraćanju rekao da se postavlja pitanje šta Hrvatska dobija sa kupovinom francuskih "rafala".

"Mi nemamo vojnu industriju, nema je praktično niko, Poljaci i Slovaci nešto malo, dok se Srbi trude. I postavlja se pitanje koliko to košta. To su ogromni novci. Kad smo kod korišćenih dobrih, dobrih aviona četvrte generacije istovarili skoro milijardu i po evra s PDV-om, postavlja se pitanje šta dobivamo od toga", rekao je Milanović, prenela je Hina.

Hrvatska, primetio je, plaća ogroman novac, a neko drugi ima korist. "Dobijamo li time barem ubojnu moć jednog savezničkog napada na Hamburg 1943. kada je istovareno toliko kinetičke energije koliko nije istovareno u iračkom ratu? Tu se radi o ogromnom novcu koji mi plaćamo, a neko drugi ima korist. S druge strane, protivvazdušna odbrana vas ograničava do te mere da cinično kažu da treba pilote naučiti samo kako poleteti jer već će nekako sleteti", rekao je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu