Na vidiku deveti talas korone

Nova varijanta omikrona BA.2.86, koja ima više od 30 mutacija, pojavila se do sada u četiri zemlje, a naučnici istražuju kako će se imuni sistem braniti od nje.

Izvor: RT.rs
Podeli
Shutterstock/Prostock-studio
Shutterstock/Prostock-studio

Zvanično, danas je objavljeno da je podvarijanta omikrona, "eris", registrovana i u Srbiji.

U proteklih nedelju dana u Srbiji je od korone obolelo 686 osoba od 4.705 testiranih građana. Zbog toga lekari apeluju na građane da ako imaju simptome respiratorne infekcije ne idu u kolektive, već da infekciju "odleže".

Za sada virus ne izaziva teže kliničke slike kod pacijenata, pa nema građana koji se zbog kovida nalaze na respiratoru.

Lekarima su trenutno u fokusu istraživanja nove varijante omikrona, a osim "erisa", sada se sve više govori o potencijalnoj opasnosti koju može da ima i podvarijanta korone pod nazivom pirola.

"Virus se stalno menja. Neki od njih mogu brže da se prenose i pogađaju one koji bi bili otporni prema prethodnom soju kovida. Činjenica je da svi omikron sojevi korone dovode do blaže kliničke slike kod obolelih, nego što je to slučaj sa originalnim vuhanskim sojem ili delta varijantom, koja je dovela do veće smrtnosti. Sada se retko kod pacijenata viđaju simptomi poput gubitka čula ukusa i mirisa ili visoke temperature. Oboleli sada imaju uglavnom glavobolju, gušobolju, kijavicu, blago povišenu temperaturu... Došli smo u situaciju da smo ili vakcinisani ili smo više puta preležali koronu", ističe profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Kako dodaje, ukoliko broj obolelih od korone nastavi da raste, to će biti početak devetog talasa obolevanja od korone u Srbiji i građani moraju da prihvate činjenicu da je ta bolest tu i da će u doglednoj budućnosti ostati u populaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu