Izrael razmatra da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom

Savetnik za nacionalnu bezbednost izraelskog premijera Cači Hanegbi posetio je danas Rabat.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je posetio Rabat u trenutku kad Vlada Izraela razmatra da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

Takav eventualni potez izraelskih vlasti mogao bi da dovede do jačanja diplomatskih odnosa sa Marokom, pri čemu bi njihove diplomatske misije postale ambasade, rekao je neimenovani zvaničnik za Rojters.

On je dodao i da bi dve zemlje mogle da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je odbilo da komentariše ove navode, ali izvor u kabinetu premijera Benjamina Netanijahua priznao je da se o priznanju suvereniteta Maroka nad Zapadnom Saharom razgovara u okviru izraelskog Nacionalnog saveta za bezbednost.

Hanegbi se u Rabatu sastao sa ministrom spoljnih poslova Maroka Naserom Buritom, a iz diplomatske misije Izraela u Maroku saopšteno je da je tema razgovora pitanje Zapadne Sahare.

Maroko smatra Zapadnu Saharu svojom teritorijom, međutim front Polisario, kojeg podržava Alžir, traži da ta teritorija postane nezavisna država. Bivši predsednik SAD Donald Tramp je 2020. godine priznao vlast Maroka nad Zapadnom Saharom, u zamenu za delimično unapređenje odnosa Tel Aviva i Rabata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu