Upozorenje Putinu: NATO digao bombardere VIDEO

Par američkih bombardera B-52 učestvovao je u misiji iznad Evrope sa još tri saveznika iz NATO-a u demonstraciji snage vojne alijanse, piše Dejli mejl.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Spektakularni snimak misije, snimljen iz pilotske kabine jednog od dva bombardera B-52 "stratofortres" sa nuklearnom sposobnošću, prikazuje njegov pandan kako se uzdiže iznad oblaka pored borbenih aviona iz Španije, Italije i Rumunije.

Vazdušna komanda NATO-a objavila je na Tviteru da "B-52 treniraju sa savezničkim vazduhoplovnim snagama tokom svoje BTF misije jačanja našeg evroatlantskog partnerstva" usred pojačanih tenzija u regionu.

Nije odmah bilo poznato kada i gde je snimak napravljen, ali su detalji misije objavljeni nakon što je ruski borbeni avion presreo par B-52 iznad Baltičkog mora dok su leteli blizu ruskog vazdušnog prostora.

Do toga je došlo i nakon što je kineski predsednik Si Đinping završio posetu Rusiji, koju je opisao kao "putovanje prijateljstva, saradnje i mira", kritikujući Vašington zbog pružanja vojne podrške Ukrajini po povratku u Peking.

Putovanje koje je završeno u sredu je ukazalo da nema novog napretka u okončanju krvavog sukoba između Rusije i Ukrajine, dok je učvršćivao Putinov položaj u odnosu na Kinu usred sve većih napora da se on i njegova vlada izoluju na međunarodnom planu.

Zajednička vazdušna misija NATO-a takođe je usledila pošto je rusko ministarstvo odbrane u utorak saopštilo da je jedan Su-35 presreo dva strateška bombardera B-52 dok su u ponedeljak leteli ka ruskoj granici. Ruski avion se vratio u bazu nakon što se ogromna američka letelica udaljila nakon napetog susreta. To je takođe usledilo nakon pada američke vojne bespilotne letelice 14. marta u Crno more nakon što su je presreli ruski avioni, u prvom poznatom direktnom vojnom susretu između Rusije i SAD od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu