Procurio nacrt Putinovog plana

Moskva -- Iako je do predsedničkih izbora ostalo godinu dana, Putinov tim na čelu sa Sergejem Kirijenkom već radi na kampanji, piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kampanja će se bazirati na "ideološkim postulatima konzervativizma, izolacionizma i ruske posebnosti i samodovoljnosti", ne samo u ekonomskom već i u društvenom, kulturnom i vrednosnom smislu, odnosno na propagiranju Rusije kao "države za sebe" i "države u sebi".

Biće zasnovana na tzv. tradicionalnim ruskim vrednostima i agresivnom antizapadnjaštvu i predstavljanju drugih, pre svega Zapada, kao neprijatelja i onih koji žele uništenje i rasparčavanje Rusije. Akcenat je na porodici, jedinstvu države i naroda i ruskoj tradiciji u središtu sveta.

U takvoj postavci Vladimir Putin će biti predstavljen kao čuvar i zaštitnik ruskog načina života i ruskog načina razmišljanja i prepreka dekadentnim idejama zapadnog liberalizma i demokratije koje su strane, tuđe, nepoznate i neprijateljske za Ruse. Stoga je Putin stavljen u centar svega kao integrativni faktor i neka vrsta matice oko koje se svi moraju okupiti.

Prema ovoj ideji, fokus bi trebalo da bude na antizapadnjaštvu, a ne na ideji "ruskog sveta". Konkretno, propagiraće se ideja da se osećaja duga prema državi i da nematerijalno ima prioritet nad merkantilnim i zajedničko nad ličnim.

To su ključni stavovi na kojima će se insistirati u Putinovoj kampanji, a koji su procurili sa sastanka čelnih ljudi iz administracije predsednika sa glavnim realizatorima i propagandistima, saznaje ruski nezavisni portal Meduza, koji je proglašen nepoželjnim i "stranim agentom" u samoj Rusiji, a prenosi Jutarnji list.

Prema onome što se čulo na skupu, zaključuje se da će se izgraditi kult Putina i države i da su ciljevi i misija državne politike najvažniji, a za to će se izgraditi glavni konzervativni postulati – porodica, jedinstvo države i društva, red i rad za državu i njenu politiku.

U centru kampanje biće tzv. Projekat DNK Rusije. Sadržaće ideju vodilju ruskog identiteta, posebnog i ekskluzivnog ruskog pogleda na svet i ruske filozofije života i lojalnosti i objasniće koje su tradicionalne ruske vrednosti na kojima ruska država i društvo treba da počiva, kao i protivljenje opasnim stranim idejama i uticajima i vrednostima koje se žele nametnuti sa Zapada. Stoga će fokus kampanje biti dokazivanje etičke čistote i moralne nadmoći Rusije nad drugima, uglavnom, naravno, nad Zapadom.

Rusija, "ruskost" i posebnost i posebnost ruskih tradicija i vrednosti biće naglašeni u harmoniji i kontrastu sa liberalnim zapadnim vrednostima, koje u stvari to nisu, jer one svojom politikom propagiranja homoseksualizma vode ova društva u propast. Tu se ubrajaju izopačene transrodne ideologije, abortusi, istopolni brakovi i omogućavanje usvajanja dece od strane homoseksualaca. To će se tretirati kao uništavanje tradicionalne "biblijske" porodice i braka koji može biti samo između žene i muškarca.

Druga stavka je obavestiti stanovništvo da rat u Ukrajini nije započela Rusija, već Zapad koji preko Ukrajine ratuje protiv Rusije i Rusa. Smisao rata je zapravo uništenje Rusije i njeno rasparčavanje. Rat u Ukrajini je zapravo borba za opstanak Rusije, ruske civilizacije, njenih posebnosti i ruskih ideja. Ideja kapmanje trebalo bi da bude stvaranje kulta "sve možemo sami" i "niko nam ne treba jer nas drugi samo truju", a kroz to se provlači i ideja o misiji Rusije da spase svet.

Podsećanja radi, nedavno je Dmitrij Medvedev, bliski Putinov saradnik, rekao da će Rusija morati da denacifikuje i Evropu. Jedan od glavnih postulata Putinove specijalne vojne operacije je, kako kažu, "denacifikacija Ukrajine". Osim toga, na seminaru je sugerisano da Putin mora da ostvari najbolji izborni rezultat do sada.

Na prošlim izborima, Putin je dobio nešto manje od 77 odsto glasova, pa je sada plan da pređe taj procenat. Sve je to manje-više očekivano jer su to ideje koje godinama propagira radikalno desničarski ideolog Aleksandar Dugin, a zasnivaju se na izjavama Putinovog omiljenog filozofa Ivana Iljina, kojeg nazivaju ocem "ruskog fašizma", piše Jutarnji list.

Jutarnji list podseća da je Vladimir Putin je na vlasti već 23 godine (od 2008. do 2012. Dmitrij Medvedev je bio formalni šef države, samo da bi mu čuvao kremaljski tron).

Trenutno služi četvrti predsednički mandat, a pre dve godine, promenom ustava, kojim su poništeni prethodni mandati, sebi je omogućio još dva mandata od najmanje šest godina, pa bi mogao da vlada i do 2036. godine, odnosno do svoje 84 godine, što bi ga učinilo najdugovečnijim ruskim vladarom u istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu