Potvrđeno: Kraken se širi Srbijom

Kraken podvarijanta omikrona laboratorijski je potvrđena u Srbiji polovinom februara, a već je među dominantnim podvarijantama korone.

Izvor: Euronews Serbia
Podeli
Foto: Depositphotos / Surabky
Foto: Depositphotos / Surabky

To je potvrđeno za Euronews Srbija u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

"Prema poslednjim rezultatima sekvenciranja genoma SARS-CoV2 virusa, na teritoriji Srbije je prisutno više od 20 podvarijanti omikron soja, od kojih su najzastupljenije BA.5.2.6 i XBB.1.5", kaže dr Valentina Đurđević iz Instituta za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo.

Ona podseća da je podvarijanta XBB.1.5 (kraken) nedavno detektovana u Srbiji ali da je, imajući u vidu podatke iz drugih zemalja, bilo očekivano da vrlo brzo postane jedna od najzastupljenijih i kod nas.

Kraken, podvarijanta omikrona, ne daje tešku kliničku sliku, pa tako obično infekciju prolaze sa kijavicom, kašljem i grebanjem u grlu. Međutim, lekari upozoravaju da bez obzira na to što se pokazalo da je ovaj soj blaži od svih prethodnih podvarijanti, on može biti fatalan za starije od 70 godina, odnosno za osobe sa oslabljenim imunitetom.

To potvrđuje i podatak da je poslednjih nekoliko dana povećan broj pacijenata na respiratorima, ali i preminulih u kovid bolnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu