Mediji otkrili: Fauči je lagao, a tu je i "Gejts"

Njujork -- Otkriveni mejlovi koji pokazuju da je američki epidemiolog dr Entoni Fauči naručio naučni rad kako bi opovrgao teoriju da je kovid 19 procureo iz laboratorije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/SSilver
Foto: Depositphotos/SSilver

Kako se otkrilo, ti mejlovi potiču iz 2020, a Fauči je stajao osam sedmica kasnije pored američkog predsednika Donalda Trampa na konferenciji za novinare u Beloj kući i citirao taj dokument kao dokaz da je teorija curenja virusa iz laboratorije u Vuhanu neverovatna.

Kako piše "Njujork post", on se istovremeno pretvarao da nema nikakve veze s tim radom i da ne poznaje autore.

Fauči je, 17. aprila 2020, na pitanje da li je virus mogao da dođe iz kineske laboratorije u Vuhanu, rekao da to nije moguće, pozivajući se na rad pod nazivom Proksimalno poreklo SARS-CoV-2, koji je poslat Faučiju na uređivanje u obliku nacrta i ponovo na konačno odobrenje, pre nego što je objavljen je u časopisu "Nejčr medisin" 17. februara 2020.

Rad je napisan četiri dana nakon što su Fauči i njegov šef američkih Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH) Frensis Kolins, razgovarali sa četvoricom autora o izveštajima da je kovid-19 možda procureo iz laboratorije u Vuhanu i da je možda namerno genetski izmanipulisan.

Podkomitet za nadzor Predstavničkog doma Kongresa objavio je u nedelju mejlove u kojima koautor, dr Kristijan Andersen, priznaje da ga je Fauči naterao da napiše rad sa ciljem da pobije teoriju o curenja iz laboratorije.

Tadašnji šef britanske neprofitne organizacije "Velkam trast" Džeremi Farar, koja ima istorijske veze sa farmaceutskom industrijom i "Gejts fondacijom", nagrađen je ulogom glavnog naučnika u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prošlog decembra.

Farar je poslao mejl u kojem je tražio da u radu izraz malo verovatno bude zamenjen sa neverovatno, u rečenici o poreklu curenja virusa iz laboratorije, koja je glasila: Malo je verovatno da se SARS-CoV-2 pojavio laboratorijskom manipulacijom postojeceg koronavirusa povezanog sa SARS-om.

Pitanje zašto je Fauči uložio toliki napor da prikrije poreklo kovid-19, glavni je fokus komiteta koji predvodi Republikanska stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu