Tri godine koronavirusa u Srbiji: Još uvek je tu

Muškarac (43) iz Subotice prvi je pacijent u Srbiji kod koga je pre tačno tri godine dokazano prisustvo koronavirusa.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako se zvanično "nultim slučajem" u Srbiji smatra muškarac iz Subotice, naučnici sa Medicinskog fakulteta sproveli su studiju koja pokazuje da je kovid stigao u ovu zemlju više od mesec dana ranije.

Zabrane okupljanja, obavezno nošenje zaštitnih maski, nošenje zaštitnih rukavica, kovid propusnica i dokaza o vakcinaciji, kazne za kršenje pravila, privremeno zatvaranje i ograničenje radnih sati ugostiteljskih objekata, zatvorene granice, iscrpljujuće izolacije, čekanja ispred kovid ambulanti, nedomica oko izbora vakcina...

Ovo je bila svakodnevica stanovnika Srbije tokom većeg dela prve dve godine pandemije, ali, i pored svega, koronavirus je još uvek tu.

Početkom 2023. godine, kraken soj, odnosno podvarijanta omikrona, najviše je zabrinula stručnjake, a iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ga opisuju kao virus koji se najbrže širi od svih dosad.

Na treću godišnjicu pandemije, i pored novih sojeva, možemo reći da se život odvija "normalno", kao i pre pojave koronavirusa.

U Srbiji je 17.855 ljudi preminulo od kovida, a blizu tri miliona je zvanično bilo zaraženo od 6. marta 2020. godine do danas.

Šta nam je sve kovid uradio teško je ispričati, a brojevi govore da smo imali 2.496.295 pozitivnih testova, od ukupno uzorkovanih 12.432.146.

Po ukupnom broju slučajeva je Srbija 43. na svetu, prema podacima sajta "Worldometer".

Imunizacija u Srbiji počela je 2021. godine, a Srbija je bila među retkim zemljama Evrope i sveta u kojoj su se mogle naći vakcine zapadnih proizvođača i onih iz Kine i Rusije.

Ukupan broj doza vakcina protiv koronavirusa izdatih u Srbiji iznosi 8.534.688, prema zvaničnim podacima.

Prvu dozu primilo je 3.354.075 ljudi, drugu 3.278.198, a treću 1.902.412.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu