"Ponestaju nam avioni, ali i piloti"

Kijevu ponestaju lovci, rezervni delovi i piloti, koji umeju da njima upravljaju, izjavio je u intervjuu listu "Fajnenšnal tajms" ukrajinski vojni pilot.

Izvor: Sputnjik
Podeli
foto: Beta/AP
foto: Beta/AP

"Svi naši avioni su napravljeni u vreme SSSR-a i mi ih ne možemo beskonačno održavati, ni zalihe municije nisu neograničene, a sve je bliži i bliži dan kada nećemo imati rakete i rezervne delove za te avione. U bliskoj budućnosti možemo da ostanemo bez taktičke avijacije", rekao je on.

Pilot je podvukao da su američki lovci F-16 potrebni Kijevu pod hitno. On se požalio i na avione Mig-29 koji su nasleđeni iz perioda SSSR-a i istakao da nije uspeo njima da pogodi ni jedan vazdušni cilj.

Dodao je i da Vazduhoplovnim snagama Ukrajine nedostaju i kvalifikovani piloti.

"U slučaju da sačekamo još šest meseci, onda će doći trenutak da će nam ostati samo starci rezervisti umesto mladih pilota koji imaju veliko znanje i kvalitetnu obuku", rekao je ukrajinski pilot.

Mediji su ranije objavili da su pojedini predstavnici američke administracije lobirali da se ukrajinskim vojnicima isporuče lovci F-16. Američki predsednik Džozef Bajden je ranije negirao isporuku aviona F-16 Kijevu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je 30. januara rekao da ne isključuje da će Ukrajini biti isporučeni avioni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu