Momci, "ohladite motore" F-16; Kuliraju vas

“Ne” koje je američki predsednik Džo Bajden izrekao na pitanje o slanju borbenih aviona F-16 Ukrajini može postati “da”.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS
EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS

Kako ocenjuje briselski portal Politiko, Zapad zapravo nikada nije u potpunosti odbacio ideju slanja najsavremenijih borbenih aviona Ukrajini, već samo čeka da se pre toga iscrpe sve druge opcije. Dakle, pitanje je trenutka kada će i američke “ef šesnaestice” stići na liniju fronta.

Jedan istočnoevropski visoki diplomata rekao je da je zapravo to “pitanje malo dugoročnije perspektive”. “Moraćemo da im isporučimo ono što smo obećali u januaru i to što je pre moguće”, istakao je on.

U tekstu Politika se navodi da je dakle, jasno da se javno govori da se Ukrajini neće poslati američki borbeni avioni, ali da se o tome uveliko priča “iza scene”. A tako je bilo i sa svim dosadašnjim isporukama oružja Kijevu.

“Mnogi ljudi i dalje ne shvataju da kraj rata nije ni blizu”, rekao je zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnik, dodavši: “U stvari, čini se da Putin ima sve više i više apetita, a bez podrške iz vazduha rat se ne može dobiti.”

Podsetimo, u nedeljama kada je rat u UKrajini započeo, zapadni političari su šakom i kapom obećavali Ukrajini slanje oružja. Najpre to jeste išlo “bojažljivo”, budući da se čekala reakcija Rusije, a potom su pređene sve crvene linije po tom pitanju.

Jer, mic po mic, u Ukrajinu je počelo da stiže, direktno ili zaobilaznim putem, sve više i više najmodernijeg zapadnog oružja: rakete svih dometa, PVO sistemi, tenkovi, dronovi …

A sada je ostalo još jedno pitanje: kada će američki F-16? Trenutno, argument za njihovo ne slanje je da nema vremena da se skupi borbeni avioni šalju sada, jer se očekuje nova velika ofanziva Rusije, a činjenica je i da obuka za upravljanje njima veoma kompikovana i trajala bi bar 6 meseci – te za to sada i nema vremena.

Međutim, dok je zapad zapravo tako “kulirao” ukrajinskog predsednika koji je pre ili kasnije zaista i dobio od Zapada sve što je tražio, osim tih američkih borbenih aviona, ili će dobiti, situacija na frontu je došla do one tačke kada Ukrajinci kažu – šaljite, Rusi se spremaju za novu ofanzivu.

S druge strane, malo je verovatno da će SAD poslati Ukrajincima svoje avione, zbog restrikcija o izvozu tih aviona iz Amerike. Jer, SAD i same moraju da održavaju borbenu gotovost svojih trupa i to na visokom nivou. Ako pošalju F-16 cela odbrambena kupola zemlje će se poljujati.

Ipak, ima i jedna "začkoljica“ – a to je da Amerikanci mogu da kažu svojim saveznicima da oni pošalju Ukrajincima svoje avione, a neke zemlje EU su već izrazile spremnost da to učine. Pariz je rekao da će poslati svoje "rafale“, na primer.

Trenutno su zapadni političari skoncentrisani na to da Ukrajini šalju protivvazdušne odbrambene sisteme kako bi se od raketnih napada zaštitili gradovi, infrastruktura i stanovništvo, a ono što ih brine u vezi slanja borbenih aviona je što oni nisu rešenje za napade dronovima koje Rusija koristi.

Sledeći ključan momenat u vezi odlučivanja šta će se još i kada poslati Ukrajini biće 14. februar kada se sastaju zvaničnici NATO članica. Kako su diplomatski izvori rekli Politiku, koliko god ukrajinski zvaničnici pokušavali pitanje aviona opet da stave na dnevni red, to se neće desiti sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu