Zaoštrava se, opet: Devet bugarskih tačaka

Sofija -- Bugarski parlament usvojio Deklaraciju kojom najoštrije osuđuje nasilje nad makedonskim Bugarima i zanemarivanje njihovih prava i bezbednosti u S. Makedoniji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/ AleksTaurus
Depositphotos/ AleksTaurus

Povod za usvajanje ove deklaracije je nedavno brutalno prebijanje makedonskog Bugarina Hristijana Pendikova, sekretara bugarskog kulturnog kluba u Ohridu Car Boris Treći.

Pendikov je u teškom stanju hospitalizovan u Sofiji, gde se oporavlja.

Kako javljju bugarski mediji, Deklaracijom se osuđuje govor mržnje i insistira na primeni Sporazuma o prijateljstvu, koji, kako se navodi, vlasti u Skoplju ne poštuju.

Deklaracija bugarskog parlamenta usvojena je dan nakon što je delegaciju makedonskih Bugara u Evropskoj komisiji primio evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Deklaracija ima devet tačaka među kojima je izražena zabrinutost da bi, kako se navodi, eskalacija antibugarske kampanje u Severnoj Makedoniji mogla da ugrozi proces uključivanja Bugara u Ustav zemlje, kao i razvoj demokratskih procesa i institucija u Severnoj Makedoniji i njen put ka članstvu u Evropskoj uniji, koji služi interesima trećih zemalja.

Takođe, protive se izmenama Zakona o udruženjima i fondacijama iz 2022. kojima se, navodi se, diskriminiše i namerno ograničava pravo na udruživanje Bugara u Severnoj Makedoniji.

Dokumentom se pozivaju građani, organizacije i institucije u Severnoj Makedoniji, koji su istinski posveceni demokratskim vrednostima i evropskom putu zemlje, da zauzmu jasan stav i insistiraju na neophodnim promenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu