Do vikenda toplo, a onda promena

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je da će do vikenda vreme biti relativno toplo uz promenljivu oblačnost i povremenu pojavu slabih padavina.

Izvor: Blic
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Prema njegovim rečima za vikend se očekuje premeštanje hladnog fronta, prolazne jače padavine, vrlo jak vetar i zahlađenje, a početkom sledeće nedelje moguće je dalje zahlađenje uz razvijanje ciklona nad jugom italije.

Hladan talas bi mogao potrajati do oko 10. februara, a sredinom meseca ponovo se nagoveštava mogućnost novog ciklusa zagrevanja stratosfere, navodi Čubrilo.

"U četvrtak će biti relativno toplo, ponegde uz pojavu prolaznih padavina. U predelima ispod 800 metara nadmorske visine bi to uglavnom bila slaba kiša, dok je u všim planinama moguća i pojava susnežice i snega. Duvaće umeren, na severu regiona povremeno i jak zapadni vetar. Više padavina biće u četvrtak kasno posle podne. Dnevni maksimumi u intervalu od +5 do +11 stepeni Celzijusa", Čubrilovi su proračuni.

Meteorolog kaže da će petak posle podne doneti naoblačenje koje bi u toku noći ka suboti na severu regiona, a u subotu tokom dana i nad ostalim predelima uslovilo prolazno naoblačenje uz konkretnije padavine i jak i vrlo jak, a na severu na udare i olujan severozapadni vetar i zahlađenje.

U predelima preko 800 metara nadmorske visine kiša će brzo preći u sneg, dok bi u nizijama uglavnom bilo samo kiše ili kratkotrajnog snega pred prestanak padavina. Dnevni maksimum u padu i trebao bi se kretati od +2 do +5 stepeni Celzijusa, dok u subotu uveče već mogao polako odlaziti ispod nule.

"Nedelja bi donela nešto mirnije, ali umereno hladno vreme uz promenljivu oblačnosti i moguću pojavu slabih padavina. Vetar bi oslabio, a dnevni maksimum bi se trebao kretati od +1 do +4 stepena Celzijusa".

Čubrilo kaže da početkom sledeće nedelje stoji signal za dalje, jače, zahlađenje ali taj deo sinoptike i dalje dosta osciluje. Generalan trend zahlađenja je vrlo izvestan, ali njegova snaga kao i eventualne padavine još pokazuju dosta verijacija.

"Današnji proračuni GFS-a i ECMWF- daju mogućnost razvijanja sekundarnog ciklona nad jugom Italije i u koliko se taj ciklon formira jako mnogo toga će zavisiti od njegova snage i putanje kretanja jer će on uslovljavati smer kretanja glavnine hladng prodora i eventualne padavine. Upravo zbog toga još nekoliko dana neću iznositi detaljne procene o količini eventulanog snega koji je moguć i u nizijama jer tek kad modeli budu imali koliko-toliko jasnu putanju ovog mogućeg sistema možemo imati nešto pouzdaniju procenu rasporeda, ali i količine padavina", zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu