"Preodvratan za Putina", ratovao u bivšoj Jugoslaviji, optužen zbog MH17 – vratio se

Igor Girkin, bivši agent ruskog FSB-a i bivši vojni zapovednik proruskih pobunenika u Donjecku vratio se u Moskvu, piše Skaj njuz.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/PHOTOMIG
EPA/PHOTOMIG

Time su, kako se dodaje, umanjene šanse da bi mu jednoga dana Ukrajina mogla suditi.

Girkin, koji je poznat i po imenu Igor Strelkov, osumnjičen je za ratne zločine u Ukrajini 2014. godine, a tereti se za otmice, mučenja i ubistva civila.

On je putem svog Telegram naloga u utorak poručio da se nalazi u Moskvi, rekavši da je tražio dobrovoljnu mobilizaciju u redove oružanih snaga Donjecka. Bio je na popisu jedinice ruskih snaga kada je stigao u Ukrajinu.

Nekoliko sedmica kasnije, međutim, kako piše, saznao je da njegovo ime nije na popisu i da je ilegalno bio u jedinici ruske vojske, što je podstaklo njegov povratak u Moskvu.

Kako je pojasnio, nakon dužeg boravka na vojnom poligonu odlazi sa grupom vojnika u područje Svatovo, gde se pripremao za borbenu spremnost na ratištu sa svojom jedinicom.

Potom ističe da je novembra "sa čuđenjem" saznao da ga uopšte nema na popisu brigade u koju je navodno upisan po dolasku u Donjeck.
Pritom napominje da je njegova jedinica sve vreme znala da je on mobilizovan ilegalno, ali da mu "radije to nisu rekli".

Jutarnji list, koji je preneo delove njegove objave, podseća da je istraga Radija Slobodna Evropa pokazala je da je Girkin naredio likvidaciju barem trojice muškaraca u istočnoj Ukrajini. I sam je priznao da je naredio pogubljenja u nekoliko intervjua, kao i da je lično ubio jednog muškarca.

Girkina, ali i Sergeja Dubinskog i Leonida Karčenka, holandski sud nedavno je osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog njihove uloge u obaranju aviona “Malezija erlajnsa” na letu MH17, 2014 godine iznad Ukrajine.

Takođe, ukrajinske vlasti nude 100.000 dolara onome ko dovede bivšeg agenta FSB-a i jednog od glavnih proruskih separatista u Ukrajini.

On se navodno nalazi pod istragom Kremlja zbog "diskreditovanja ruske vojske". Strelkov, ali i još neki vojni blogeri koji većinski podržavaju rusku invaziju Ukrajine, proteklih meseci su bili izrazito kritični oko toga kako se njome upravlja, te su glasno prozivali ruske generale i zapovednike zbog sve češćih neuspeha na bojištu.

Blumbergov novinar i komentator Leonid Beršidski ističe da je Strelkov jedan od najomraženijih ljudi u Ukrajini, ali i u Moskvi, a pisalo se da je “previše odvratan” i beskompromisan za Vladimira Putina, ruskog predsednika, koji je “zaboravio” njegove zasluke prilikom svih akcija oko aneksije Krima, zbog čega je Strelkov veoma ogorčen.

Takođe, pisalo se i da je Strelkov kao dobrovoljac ratovao u bivšoj Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu