Policija na ulicu šalje "robokapove"? Pitanje je mogu li da ubijaju?

Odbornici u San Francisku glasali su za zabranu predloga da se policiji dozvoli upotreba robota sa "smrtonosnom silom" prilikom reagovanja na incidente.

Izvor: RTS
Podeli
EPA-EFE/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
EPA-EFE/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Odluka dolazi samo nedelju dana nakon što su zvaničnici odobrili tu praksu i izazvali negodovanje u SAD.

Gradski nadzorni odbor izglasao je izričitu zabranu Policijskoj službi San Franciska (SFPD) da koristi 17 robota, koliko ih ima u arsenalu, za ubijanje ljudi.

Odbor je, međutim, takođe poslao to pitanje komitetu na dalje razmatranje, što znači da bi kasnije mogao da odluči da dozvoli smrtonosnu silu u nekim okolnostima.

Preokret je usledio nakon što je većina članova odbora od njib 11, glasala prošle nedelje da se robotima dozvoli da budu naoružani eksplozivom i da ih koriste za ubijanje ljudi "kada je rizik od gubitka života za građane ili službenike neizbežan i nadmašuje bilo koju drugu opciju sile koja je dostupna SFPD-u".

Odbor je dodao i amandman koji kaže da će samo visokim oficirima biti dozvoljeno da ovlaste smrtonosnu silu.

"Prevladao je zdrav razum"

Prvobitna odluka da se dozvole "roboti ubice" naišla je na široku kritiku grupa za građanska prava i bacila senku na sve veću militarizaciju američkih policijskih snaga.

Nadzornici i policijski zvaničnici koji su podržavali upotrebu smrtonosne sile rekli su da će roboti ubijati ljude samo u vanrednim slučajevima, kao što su samoubilački bombaški napadi ili situacije aktivnog pucanja.

Hilari Ronen, jedan od tri supervizora koji su glasali protiv robota ubica, rekla je da je zdrav razum prevladao.

Nova politika dozvoljava SFPD-u da koristi robote u određenim okolnostima, kao što je slanje opreme u opasne situacije.

Gardijan navodi da policija San Franciska ima kontroverznu istoriju upotrebe smrtonosne sile protiv civila, a jedan bivši policajac sada se suočava sa optužbama za ubistvo iz nehata na dužnosti.

SFPD nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu