Kupuju "morsko čudovište"; menja se "igra" – dominacija

Britanska vojska potpisala je ugovor od 15,4 miliona funti za nabavku podmornice bez posade.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia/Ilustracija
Foto: Profimedia/Ilustracija

Podmorski dron, čija dužina od 12,2 metra odgovara dužini legendarnog londonskog autobusa, crvenog dabl-dekera, trebalo bi da bude isporučen britanskoj mornarici do 2024. godine, piše "Business Insider".

Prvi podmorski dron u Velikoj Britaniji, nazvan "Cetus" (po Keti, morskom čudovištu iz grčke mitologije), koristiće se za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture i praćenje (sumnjivih) podmorskih aktivnosti.

Ministarstvo odbrane kaže da "Cetus" može da "pokrije" hiljadu milja okeanskog dna u jednoj misiji i može da deluje na dubinama daleko većim od onih kojima upravljaju druge podmornice u floti britanske mornarice.

"To će biti najveća i najsloženija podmornica bez posade kojom upravlja evropska mornarica", navodi se u saopštenju britanske vlade.

"Ova izuzetna autonomna podmornica potpuno će promeniti 'igru' i pomoći Britaniji da dominira podvodnim ratištem", kaže admiral Ben Ki.

Vest o novom britanskom dronu dolazi nakon što je veliku pažnju zapadnih saveznika izazvala podvodna eksplozija koja je nanela veliku štetu na magistralnom gasovodu Severni tok, kojim je ruski gas "dovođen" do Nemačke i ostatka Evrope.

Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučilo da dodatno zaštiti svoj podvodni prostor nakon što su ostrva na obali Škotske u oktobru odsečena od spoljnog sveta nakon misteriozne štete na podvodnim internet i telefonskim kablovima.

"Da bi odgovorila na sve veće pretnje našoj podvodnoj infrastrukturi, Kraljevska mornarica mora da bude ispred konkurencije. Imamo pravu stvar da zaštitimo bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva i naših saveznika", rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas nakon potpisivanja ugovora o nabavci bespilotne podmornice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu