SAD pojačavaju pritisak na Rusiju, ali je ne proglašavaju sponzorom terorizma

Administracija predsednika SAD radi sa Kongresom na jačanju pritisaka na Rusiju, izjavio je za televiziju Entoni Blinken.

Izvor: Sputnjik
Podeli
AP Photo/Carolyn Kaster
AP Photo/Carolyn Kaster

"Stalno izučavamo različite metode kojima možemo da pribegnemo kako bismo pojačali pritisak na Rusiju. Radimo sa Kongresom na zakonu koji bi nam pomogao da zaobiđemo neke poteškoće koje su povezane sa stavljanjem zemlje na listu sponzora terorizma, za koje ste već videli da mogu da imaju nepredviđene posledice", rekao je Blinken.

Prema rečima Stejt departmenta, antiruske sankcije SAD imaju uticaj koji se vremenom povećava. Američki predsednik Džozef Bajden je početkom septembra rekao da ne bi trebalo da SAD proglase Rusiju državom – sponzorom terorizma.

U julu je američki Senat, gornji dom Kongresa, jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se američki državni sekretar Entoni Blinken poziva da proglasi Rusiju za „državu sponzora terorizma" zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu meru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu