Brnabić: "Vučić dijalog vratio na sto; Srbija drži poziciju po pitanju sankcija Rusiji"

Beograd -- Predsednik Aleksandar Vučić je uspeo da vrati dijalog o Kosovu i Metohiji na sto, rekla je večeras premijerka Ana Brnabić.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

"Kada su jednom prilikom kritikovali Vučića da je 'sateran u ćošak', ja sam tada rekla, taj ćošak je on izborio, mi nismo imali ni ćošak. Imali smo dva puta zabranu glasanja na Kosovu i Metohiji, što je brutalno kršenje ljudskih prava. Za to je Priština dobila samo osudu i saopštenje. Onda smo imali problem tablica, koji je veštački napravljen od strane Kurtija", podsetila je Brnabić.

Aljbin Kurti je otvorio temu tablica sa namerom da maltretira narod na severu Kosova i Metohije, konstatovala je premijerka.

"Onda je usred Berlina reako da u Prištini ne postoji Briselski sporazum, i samim tim da ga ne prihvataju. I opet niko se nije olgasio, iako je to izjavio usred Berlina. Kao šlag na tortu postavio je Nenada Rašića u 'vladu' tzv. Kosova kao predstavnika Srba, čoveka koji je osvojio 0,2 posto na izborima. On i Rada Trajković su zajedno dobili toliko, Srpska lista dobila je skoro 30 puta više od ovog Nenada Rašića", rekla je ona.

"Srbija drži principijalnu poziciju po pitanju sankcija Rusiji"

Brnabić je izjavila večeras da, kada je reč o pitanju uvođenja sankcija Rusiji, Srbija ima principijelnu poziciju, dok se, kako je navela, drugi "busaju u grudi u vezi sa uvođenjem sankcija", a onda se Belgija izbori da ne uvodi sankcije za ruske dijamante.

"Što se sankcija tiče, Srbija ima principijelnu poziciju po pitanju sankcija. Svaki put jasno tu poziciju iskažemo na svakom sastanku, ali kao što kažu u međunarodnoj politici - čudne su to stvari, kad se busate u grudi u vezi sa moralom i uvođenjem sankcija Rusija zbog agresije na Ukrajinu, a onda vidite da se Belgija izborila da ne uvodi sankcije Rusiji za uvoz dijamanta iz Rusije", rekla je Brnabić.

Brnabić je ocenila da "u celoj toj moralnoj priči dijamanti ispadoše važniji od agresije i teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države, koji nama spore".

"Kada neki ambasadori kažu da jedan standard ne važi za svaku zemlju, izgleda da nijedan standard za našu zemlju ne važi. Svi njihovi standardi padnu u vodu kada se radi o Srbiji. Naše je da se borimo", poručila je Brnabić.

Ona je navela da je analiza ''Fajnenšel tajmsa'' iz novembra ove godine pokazala da je u prvih 10 meseci 2022. godine uvoz ruskog tečnog gasa u EU veći za 42 odsto u odnosu na isti period 2021. godine u Evropi, od čega su Francuska, Belgija i Holandija kupile skoro sve zalihe.

Kao drugi primer, ona je navela sankcije na uvoz nafte iz Rusije, od kojih su neke zemlje članice izuzete.

"Zapadni Balkan nije, valjda smo mi neka ekonomska sila koja to može da istrpi, ali neke druge zemlje kao što su Mađarska, Česka, Slovačka, Bugarska, pa čak i Hrvatska jesu", navela je Brnabić.

Ona je dodala da "Hrvatska koja nama spočitava da možemo da sedimo na dve stolice, izgleda da može da sedi na dve stolice".

"Jedino što je ta stolica uvučena malo ispod stola da ne bi bilo baš toliko očigoledno, ali sede. Kad god mogu nešto da ušićare u spoljnoj politici oni to urade", navela je Brnabić.

Ona je dodala da će Srbija da se bori principijalno i neće biti kao drugi koji su "tako principijalni, a nikad ne govore o svojim dijamantima".

Brnabić je ponovila da je principijalna pozicija Srbije da neće da bude zemlja preko koje neko drugi krši sankcije.

Kada je reč o spekulacijama pojedinih medija kako je pritisak na Srbiju da uvede sankcije zamenio pritisak na Srbiju da reši pitanje Kosova, Brnabić je rekla da "tajkunski mediji" kažu da je pritisak da Srbija prizna takozvano Kosovo ogroman.

Brnabić je ocenila da takve medije nije sramota što osam godina pričaju da će Vučić "sutra da prizna Ksoovo", a nikad se nisu izvinili, niti priznali da su pogrešili, lagali, imali dezinformacije...

"Bilo bi odgovorno i profesionalno da čujemo: izviite predsedniče Vučiću, lagali smo godinama, mesecima i oko sankcija i oko priznavanja Kosova", zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu