Amerikanci pokazali "novu zver": Spremaju se za sukob? VIDEO

Američka kompanija za vazduhoplovstvo i odbrambenu tehnologiju "Nortrop Graman" predstavila je svoj novi avion B-21 "rajder".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/FILIP SINGER
EPA/FILIP SINGER

On je prvi u novoj floti stelt nuklearnih bombardera dugog dometa namenjenih prevashodno za potrebe ratnog vazduhoplovstva SAD.

Avion je predstavljen na svečanoj ceremoniji u Palmdejlu, u Kaliforniji, gde su posetioci mogli da vide novi bombarder, preneo je Rojters. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da to nije samo još jedan avion, nego i pokazatelj odlučnosti SAD da se brani. B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje.

Taj avion je prvi novoprojektovani američki bombarder za više od 30 godina, a skoro svaki aspekt razvoja programa je poverljiv. Pre 12 godina, bilo je predvidjeno jedan ovakav avion košta 550 miliona dolara, ali sa inflacijom danas košta 750 miliona.

Vazduhoplovstvo SAD planiralo je da kupi najmanje 100 ovih aviona i da počne da ih ubacuje u flotu umesto bombardera B-1 i B-2. "Nortrop" je 2015. godine pobedio na tenderu tim "Boing" i "Lokid Martin", koji su zajednički nastupili. "Nortrop" naziva B-21 avionom šeste generacije, s obzirom na mogućnost da se lako spaja sa ostalim avionima i jednostavnu integraciju budućih oružja u svoje sisteme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu