Moćni ruski pukovnik pronađen mrtav; Putin dobio pismo – "Signal da se događa katastrofa"

Visoki ruski pukovnik koji je igrao ulogu u Putinovoj delimičnoj mobilizaciji pronađen je mrtav.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On se ubio se u kancelariji svog komandanta, pucao je pet puta u grudi, nakon što mu je navodno namešteno da preuzme odgovornost za neke od problema oko rukse vojne operacije u Ukrajini, tvrdi njegova udovica.

Pukovnik Vadim Bojko, zamenik načelnika Pacifičke više pomorske škole Makarov u Vladivostoku, pronađen je mrtav 16. novembra sa višestrukim ranama od vatrenog oružja, a njegova smrt je opisana kao samoubistvo.

Samo nekoliko dana nakon muževljeve smrti, Julija Bojko je napisala otvoreno pismo Putinu, moleći ga da se lično uključi u istragu o smrti njenog supruga, kojeg je opisala kao "patriotu svoje zemlje, pravog oficira i profesionalca na svom terenu“.

Otkucano pismo na pet stranica napisano je 20. novembra, ali ga je tek u nedelju objavio lokalni novinski list Nevs Vladivostok.

Prema Julijinom pismu, sredinom septembra, otprilike u vreme kada je Putin izneo plan za mobilizaciju 300.000 rezervista, njen muž je bio zadužen za prijem i smeštaj novih regruta u pomorsku školu. Od tada, kaže udovica, njen muž je većinu noći provodio na poslu i mučio se sa brojnim logističkim problemima, ali nije dobijao podršku nadređenih.

U jednom trenutku, prema Julijinim rečima, Bojko je shvatio da je "namešten kao "žrtveni jarac” za sve neuspehe i nedostatke”. Kasnije je Bojko dobio zadatak da popravi vojna vozila koja je trebalo da budu upućena u Ukrajinu, kao i da pripremi novomobilisane vojnike za borbu. Ali ubrzo je naišao na "velike probleme“, odnosno, oprema je bila "nepodobna“ za upotrebu.

"Složićete se, ako se vojna oprema koja je godinama služila kao muzejski eksponat sada preda Bojku da ga pošalje na front, on ne može mahom jedne ruke da ispravi greške koje je napravio neko drugi“, napisala je Julija u pismu.

Bojko se sukobio sa svojim pretpostavljenim, šefom pomorske škole, kontraadmiralom Olegom Žuravljevom, ali umesto da se pozabavi "fatalnim“ problemima, prema Julijinim rečima, šef njenog muža ga je uverio da će "sve biti u redu“, zatim uzeo bolovanje i "svu odgovornost stavio na svog zamenika.

Julija Bojko je rekla da je njen suprug bio pod stresom, da je mesec dana patio od nesanice i smršao više od 15 kilograma. Sredinom novembra, vojni komesari zaduženi za istragu pritužbi regruta zapretili su pukovniku krivičnim prijavama i kaznama u ukupnom iznosu od 100 miliona rubalja (1,6 miliona dolara) zbog neispravne vojne opreme.

Dva dana kasnije, Bojko je stigao u pomorsku školu, ušao u kancelariju svog šefa, seo za radni sto i pucao sebi pet puta u grudi iz svog službenog oružja.

Njegova udovica je napomenula da njen muž nije pucao sebi u glavu "da bi sve što pre okončao“, već je izvršio "samopogubljenje“ kako bi Putinu dao signal da se "dešava katastrofa, da se nešto mora preduzeti po tom pitanju“ i "da je domovina u opasnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu