Rusi beže

Kijev -- Ukrajinska vlada saopštila da im se na liniju preko koje se ruski vojnici mogu predati dnevno javlja i do njih 100.

Izvor: BBC, index.hr
Podeli
EPA-EFE/WOJTEK JARGILO POLAND OUT/Ilustracija
EPA-EFE/WOJTEK JARGILO POLAND OUT/Ilustracija

reč je o ranije po krenutom projektu "I Want To Live" (Želim da živim), u okviru kog pozivom na telefon ili unosom podataka u aplikaciju za slanje poruka ruski vojnici mogu da dogovore najbolji način za predaju ukrajinskim snagama.

Zvaničnici u Kijevu kažu da su imali više od 3.500 kontakata osoblja koje je vršilo invaziju, kao i njihovih porodica.

Kako piše BBC, porast tih poziva usledio je od kada je ruski predsednik Vladimir Putin objavio delimičnu mobilizacijuhiljada ruskih muškaraca i od kada je grad Herson oslobođen.

Britanski javni servis navodi i da je dobiio snimke nekih od poziva, a i razgovarali su sa ženom koja je u svakodnevnom kontaktu s ruskim vojnicima.

Ta žena je za BBC rekla da vojnici s njom mogu stupiti u kontakt preko poziva ili Telegrama i WhatsAppa, kao i da joj se najviše ljudi javlja tokom večeri.

Predstavljena je lažno, kao Svitlana, a rekla je i da ne sme da kaže konkretan broj Rusa koji su se predali ni kako ide proces. Zna se samo da oni koji se žele predati podele svoju lokaciju pre nego što dobiju dalja uputstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu