Zamenik ministra talibanske vlade: Devojčice vratiti u škole

Visoki član talibanske vlade u Avganistanu pozvao je danas vlasti da ponovo omoguće školovanje devojčicama posle šestog razreda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je rekao da u islamu nema valjanog razloga za tu zabranu.

Apel Šer Mohameda Abasa Stanikzaija, talibanskog zamenika ministra inostranih poslova, usledio je tokom skupa talibana u Kabulu i predstavlja neuobičajen poziv radikalnim talibanskim vlastima, koji su preuzeli vlast u avgustu 2021, navodi AP.

"Veoma je važno da obrazovanje bude omogućeno svima, bez ikakve diskriminacije", rekao je Stanikzai.

Kako je rekao, žene moraju da se obrazuju, te ne postoji islamska zabrana za obrazovanje devojčica.

"Nemojmo pružati prilike drugima da stvaraju jaz između vlade i naroda", dodao je on, poručivši da ako postoje tehnički problemi, to treba rešiti i otvoriti škole za devojčice.

Po dolasku na vlast talibani su zabranili više razrede osnovne i srednju školu za devojčice, uprkos prvobitnim obećanjima da će biti suprotno.

Talibani su rekli da rade na planu za otvaranje srednjih škola za devojčice, ali nisu dali vremenski okvir.

Ujedinjene nacije su tu zabranu nazvale "sramotnom", a međunarodna zajednica je bila oprezna u pogledu zvaničnog priznanja talibana, plašeći se povratka na istu oštru vladavinu koju su talibani nametnuli kada su poslednji put bili na vlasti krajem 1990-ih.

UN procenjuju da je prošle godine za više od milion devojčica bilo zabranjeno školovanje u većini viših razreda osnovne škole, kao i u srednjoj školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu