Stranka Italijanska braća pobednik na izborima u Italiji; Ana Brnabić čestitala Đorđi Meloni

Beograd -- Najviše glasova na parlamentarnim izborima u Italiji osvojila je desničarska stranka Italijanska braća, pokazuju objavljeni gotovo konačni rezultati glasanja.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia, file
Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia, file

Ovim uspehom otvorena su vrata za obrazovanje prve tvrdo desničarske vlade Italije posle Drugog svetskog rata, a na njenom čelu trebalo bi da se nađe liderka Italijanske braće Đorđa Meloni, koja bi takođe postala prva žena predsednica vlade u istoriji Italije.

Koalicija desnog centra, u čijem je sastavu i stranka Đorđe Meloni, osvojila je 44 odsto glasača izašlih na izbore. Italijanska braća su osvojila 26 odsto glasova, a preostale dve članice koalicije, antiimigrantska stranka Liga sa Mateom Salvinijem na čelu i umereno desna Forca Italija predvođena bivšim premijerom Silviom Berluskonijem osvojile su devet, odnosno osam odsto glasova.

Demokratska partija, koja pripada levom centru, i njeni saveznici osvojili su oko 26 odsto glasova, a populističkom pokretu Pet zvezdica podrška je prepolovljena u odnosu na ogroman uspeh iz 2018. godine – dobio je 15 odsto glasova.

Na izbore je izašlo 64 odsto upisanih birača, što je rekordno slaba izlaznost na parlamentarnim izborima u Italiji a pripisuje se razočaranošću žitelja treće najsnažnije ekonomije Evropske unije zbog zakulisnih zbivanja koja su dovela do stvaranja tri prethodne italijanske vlade, ali i do obaranja vlade nacionalnog jedinstva odlazećeg premijera Marija Dragija.

Đorđa Meloni (45) je rano jutros u pobedničkom govoru uputila Italijanima poruku ujedinjenja: "Kad smo već pozvani da upravljamo ovom nacijom, upravljaćemo njome za svakoga. Činićemo to za sve Italijane i činićemo to sa ciljem narodnog ujedinjenja. Italija je izabrala nas. Nećemo je izneveriti".

Premda su stranke desnog centra jasni pobednik izbora, formiranje vlade je još sedmicama daleko i prethodiće mu konsultacije među strankama i sa predsednikom republike Serđom Matarelom.

U međuvremenu, Mario Dragi će obavljati dužnost premijera. Njegova vlada se urušila pre šest meseci, a izbori, čiji su rezultati izazvali oduševljenje među evropskim desničarima, održani su u krucijalno doba za Evropu koja se suočava sa invazijom Rusije na Ukrajinu i s tim u vezi divljanjem cena energenata koje se snažno odrazilo na džep Italijana i italijanske industrije.

Očekuje se da će nova italijanska vlada sa Đorđom Meloni kao premijerkom slediti spoljnu politiku koju je vodila vlada Marija Dragija, što uključuje podršku za NATO u odbrani Ukrajine od ruske invazije. Za razliku od Đorđe Meloni, njeni koalicioni partneri Silvio Berluskoni i Mateo Salvini imaju veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Mada su se obojica distancirala od invazije na Ukrajinu, Salvini je upozorio da evropske sankcije Moskvi ugrožavaju italijansku industriju, a Berluskoni je nedavno čak pokušao da opravda rusku invaziju na Ukrajinu kao nešto što su Putinu nametnuli proruski separatisti u Donbasu.

Ana Brnabić čestitala izbornu pobedu Ðorđi Meloni

Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je danas Ðorđi Meloni i njenoj stranci Braća Italije pobedu na parlamentarnim izborima.

"Čestitam Ðorđi Meloni i Braći Italije pobedu na jučerašnjim izborima. Ne sumnjam da će odnosi i saradnja između Srbije i Italije nastaviti da se razvijaju u narednom periodu i radujem se našoj budućoj saradnji", napisala je Ana Brnabić na svom nalogu na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu