Zaoštrava se? Kina poslala avione; S druge strane – raketni sistemi raspoređeni

Kineska narodnooslobodilačka armija poslala je na Tajvan 43 aviona i pet ratnih brodova, saopštilo je ostrvsko ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA/STR CHINA OUT
Ilustracija: EPA/STR CHINA OUT

Napominje se da je u vodama i vazdušnom prostoru oko Tajvana zabeleženo prisustvo pet ratnih brodova i 43 aviona Kineske narodnooslobodilačke armije.

Dva lovca J-11, dva lovca SU-30 , 12 lovca J-16, dron BZK-005 RECCE, dva bombardera H-6 i vazdušni sistem ranog upozorenja KJ-500 prešli su takozvanu "srednju liniju" u Tajvanskom moreuzu i ušli u zonu identifikacije protivvazdušne odbrane ostrva.

Tajvan je poslao vazdušnu patrolu da prati situaciju, izdao je radio-upozorenja i rasporedio protivvazdušne raketne sisteme, prenosi RIA.

Situacija oko Tajvana je postala izuzetno napeta nakon posete ostrvu, početkom avgusta, predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je posetu Nensi Pelosi, videći taj potez kao podršku SAD tajvanskom separatizmu i održala velike vojne vežbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu