Posle Pelosi – nova poseta; Tajvan ne odustaje

Tajvanska predsednica Cai Ing-ven primila je danas još jednu delegaciju SAD usred tenzija sa Kinom.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/MAKOTO LIN/TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE
EPA-EFE/MAKOTO LIN/TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE

Erik Holkomb, guverner američke države Indijane, doputovao je u nedelju u četvorodnevnu posetu Tajpeju. Pre toga, poseta visokih demokrata Nensi Pelosi i Eda Markija izazvala je gnev Pekinga, koji odbacuje zvanične kontakte Tajpeja i drugih zemalja. Kao odgovor na Pelosijevu posetu, Peking je započeo velike vojne manevre oko Tajvana.

Cai: SAD i Tajvan su ključni saveznici u indo-pacifičkom regionu

U razgovoru sa Holkombom u predsedničkoj kancelariji, Cai je naglasila da su SAD i Tajvan ključni bezbednosni i ekonomski saveznici u indo-pacifičkom regionu. "Tajvan se suprotstavio vojnim pretnjama iz Kine, ui oko Tajvanskog moreuza. U ovom trenutku, demokratski saveznici moraju da stoje zajedno i ojačaju saradnju u svim oblastima", rekla mu je Cai. Ona je takođe rekla da Tajvan želi da ojača saradnju u izgradnji održivih lanaca snabdevanja.

Holkomb će se sastati i sa drugim vladinim zvaničnicima

Holkomb je potpisao memorandum o razumevanju sa tajvanskim Ministarstvom ekonomije kako bi olakšao bilateralnu poslovnu, trgovinsku i naučnu saradnju. Holkomb bi trebalo da se sastane sa drugim visokim vladinim zvaničnicima i predstavnicima sektora poluprovodnika, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Tajvana. Tajvan ima nezavisnu vladu od 1949. godine, ali Kina smatra ostrvo delom svoje teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu