"Neprihvatljiva greška"

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao je u ponedeljak da je prisluškivanje levičarskog opozicionog lidera bila "politički neprihvatljiva greška".

Izvor: Večernji list
Podeli
EPA-EFE/JULIEN WARNAND
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Dve ostavke, uključujući i ostavku direktora Državne obaveštajne službe (EIP), zadale su u petak težak udarac njegovoj vladi nakon što je otkriveno da su ove službe pratile mobilni telefon Nikosa Andrulakisa, poslanika Evropskog parlamenta i predsednika treće – najveće partije PASOK-KINAL (socijalisti) u parlamentu.

Ove dve ostavke dogodile su se deset dana nakon što je Nikos Andrulakis (socijalista) kritikovao "pokušaj nadzora" njegovog mobilnog telefona od strane ilegalnog programa Predator.

Nadzor EIP-a nad Andrulakisovim mobilnim telefonom bio je "zakonit" jer je bio zvanično odobren, ali je bio "pogrešan", priznao je premijer u televizijskom obraćanju.

"Nisam bio svestan" toga, rekao je on, nazivajući postupanje EIP-a "politički neprihvatljivim" i kritikujući "endemske slabosti" u službi.

EIP je pod odgovornošću Kirijakosa Micotakisa od njegovog izbora u julu 2019. godine, jedne od prvih reformi koje je njegova vlada počela da sprovodi.

"Pre nekoliko dana obavešten sam da je u septembru 2021. godine, kada je Nikos Andrulakis već bio poslanik u Evropskom parlamentu, državna obaveštajna služba počela legalno da nadgleda njegov mobilni telefon, rekao je on.

On je istakao da je ovaj nadzor "trajao tri meseca i okončan automatski, kako je predviđeno zakonom", nekoliko dana nakon Andrulakisovog izbora za predsednika PASOK-KINAL-a u decembru 2021.

On je najavio i niz reformi u obaveštajnoj službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu