Oglasio se "Batut": Neočekivano, imamo pet slučajeva majmunskih boginja; postoji rizik...

Beograd -- Institut za javno zdravlje "Batut" izdao saopštenje u kom navodi da porast broja slučajeva zaraze majmunskim boginjama u Srbiji izaziva zabrinutost.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

"Pojava slučajeva obolevanja od majmunskih boginja u više zemalja bez poznate epidemiološke povezanosti sa endemskim područjima (zapadna i centralna Afrika) predstavlja neočekivani događaj i zahteva dodatnu obazrivost zbog rizika od pojave i širenja te bolesti i u našoj zemlji", stoji u saopštenju.

Iz "Batuta" navode da, prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Svetske zdravstvene organizacije, u 31 zemlji Evropskog regiona registrovano je 4.177 slučajeva majmunskih boginja.

"U Republici Srbiji, u periodu od 17. juna do 7. jula 2022. godine, registrovano je pet importovanih potvrđenih slučajeva obolevanja od majmunskih boginja, među osobama muškog pola. Slučajevi su registrovani u Beogradskom okrugu (3) i u Vojvodini (2)", navedeno je na sajtu Instituta.

Takođe se navodi i da svi oboleli imaju lakšu tipičnu kliničku sliku oboljenja sa razvojem ospe. Jedna osoba je u izolaciji u bolničkim uslovima, a ostale osobe su u kućnoj izolaciji.

Isti institut izdao je i preporuke za sprečavanje širenja majmunskih boginja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu