Moskva besna: Razmatraju snažan odgovor; Bugari uputili poziv

Moskva -- Moskva razmatra prekid diplomatskih odnosa sa Bugarskom zbog skandala u koji je umešano 70 proteranih ruskih diplomata.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ovo je izjavila za BNT ambasadorka Ruske Federacije Eleonora Mitrofanova.

Rusija opisuje postupke vlade kao bez presedana.

U međuvremenu, postalo je jasno da je ambasadorka Mitrofanova danas primljena u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova, gde je usmenom notom insistirala na povlačenju odluke o proterivanju diplomata.

Bugari uputili poziv

Odlazeći premijer Bugarske Kiril Petkov pozvao je danas Rusiju da povuče diplomatski ultimatum upućen toj zemlji, nakon što je Sofija proterala 70 ruskih diplomata, i da odustane od pretnje zatvaranjem ruske ambasade u toj balkanskoj zemlji.

Bugarska, članica EU i NATO, saopštila je u utorak da proteruje 70 ruskih diplomata zbog zabrinutosti za špijunažu i da je postavila ograničenje na veličinu predstavništva Moskve, pošto su se tenzije između dve nekada bliske zemlje povećale oko Ukrajine, preneo je Rojters.

Taj potez, koji su najavili Ministarstvo spoljnih poslova i Petkov, bio je najveće proterivanje ruskih diplomata od strane Sofije u poslednjih nekoliko godina i smanjio bi na više od polovine diplomatsko prisustvo Moskve u toj balkanskoj zemlji.

Petkov je u saopštenju pozvao Rusiju da zadrži otvorene diplomatske kanale između Moskve i Sofije i istakao da bi uprkos proterivanju, Rusija i dalje imala 43 diplomatska službenika naspram samo 12 bugarskih u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu