Bajden šalje Ukrajini moćno oružje

Nova vojna pomoć SAD Ukrajini obuhvatiće i sisteme protivvazdušne odbrane, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Od trenutka kada sam stupio na dužnost za Ukrajinu smo izdvojili gotovo sedam milijardi dolara za sisteme bezbednosti", izjavio je američki predsednik.

"U narednih nekoliko dana nameravamo da objavimo još jedan paket vojne pomoći, u vrednosti većoj od 800 miliona, koja obuhvata novi, savremeni zapadni PVO sistem, više artiljerije i projektila, protivbaterijske radare, dodatnu municiju za višecevne raketne bacače 'himars' koje smo već predali Ukrajini, a dodatni sistemi 'himars' će stići i iz drugih zemalja", rekao je Bajden.

Po završetku samita NATO-a u Madridu, koji je ocenio kao istorijski, Bajden je novinarima rekao da je 50 zemalja obećalo Kijevu vojnu pomoć koja obuhvata 140.000 protivtenkovskih sistema, više od 600 tenkova, gotovo 500 artiljerijskih sistema i više od 600.000 projektila.

"Naši saveznici širom sveta suštinski doprinose da se pomogne Ukrajini. Na inicijativu američkog ministra odbrane Lojda Ostina više od 50 zemalja je dalo nova obećanja i to su globalni napori da se podrži Ukrajina“, rekao je Bajden.

Prema Bajdenovim rečima, svet se promenio u poređenju s periodom od pre 12 godina, kada je NATO formulisao svoju prethodnu strategiju.

"Samit je bio posvećen učvršćivanju naših saveza, spremnosti za teškoće pred kojima se svet danas nalazi i opasnostima koje će se pojaviti u budućnosti“, rekao je Bajden.

Samit NATO-a, na kojem učestvuje oko 40 šefova država i vlada, održan je u Madridu od 28. do 30. juna. Na samitu su učestvovale i četiri zemlje Azijsko-pacifičkog regiona, Australija, Novi Zeland, Japan i Južna Koreja, četiri članice Evropske unije koje nisu u NATO-u, kao i šefovi Evropske komisije i Evropskog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu