U Briselu "žestoko", Nemačka u strahu, a Litvanija odustaje?

Litvanija bi mogla da ukine svoja ograničenja za robu koja prolazi železnicom između kopnene Rusije i Kalinjingrada već početkom jula.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Algimantas Barzdzius
Ilustracija: Shutterstock/Algimantas Barzdzius

To su za Rojters u sredu izjavili neimenovani zvaničnici EU.

Moskva i Brisel su u neslaganju od 17. juna, kada je Vilnjus odlučio da obustavi tranzit sankcionisane robe između Kalinjingrada i ostatka Rusije.

Litvanske vlasti su saopštile da postupaju po instrukcijama iz Brisela i u skladu sa ograničenjima nametnutim Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Zabrana je ostavila Rusiji samo pomorske puteve za snabdevanje eksklave u sendviču između Litvanije i Poljske. Izvori su agenciji rekli da se pokazuje da je teško za blok da zadrži svoje stroge sankcije, istovremeno izbegavajući dalju eskalaciju sa Rusijom. Kao rezultat toga, zvaničnici EU pregovaraju o izuzeću Kalinjingrada iz sankcija, što potencijalno otvara put za dogovor u narednim danima. Prema zvaničnicima, Litvanija strahuje da bi Moskva mogla da upotrebi silu da stvori kopneni koridor kroz svoju teritoriju koji povezuje eksklavu sa ostatkom Rusije, ako blokada ostane. Nemačka, koja navodno aktivno podržava potragu za kompromisom, takođe je zabrinuta da bi prisustvo njenih trupa u baltičkoj zemlji moglo da vidi to i ostatak NATO-a uvučen u direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom, rekli su izvori. "Moramo da se suočimo sa realnošću", rekao je jedan od zvaničnika "sa direktnim saznanjem o EU diskusijama", priznajući da bi konačni ishod sukoba u Kalinjingradu mogao izgledati nepravedno za blok. Ruski predsednik Vladimir Putin "ima mnogo više uticaja od nas. U našem je interesu da pronađemo kompromis", rekao je zvaničnik. Ranije ove nedelje, bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji je sada zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost zemlje, upozorio je da bi odgovor Moskve na akcije Litvanije mogao da bude "asimetričan" i da uključuje ekonomske mere "sposobne da isključe kiseonik do baltičkih susedi koji su preduzeli neprijateljske radnje". Za vikend je i poslanik Evropskog parlamenta Litvanije Petras Auštrevičijus rekao da su u Briselu u toku "žestoke" rasprave o blokadi Kalinjingrada i da Rusija "u ovom trenutku pobeđuje". "Stvoren je dokument koji bi omogućio kretanje sankcionisane robe preko teritorije EU ’iz Rusije u Rusiju’", napisao je Austrevičijus u objavi na Fejsbuku. Evropski poslanik je pozvao EU "da se drži ranije dogovorenog stava i ne podlegne ruskom pritisku". On je takođe rekao da bi Litvanija mogla da stavi veto na odluku o Kalinjingradu ako je donese Brisel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu