Pronađena olupina broda na najvećoj dubini ikada, ima veze sa Amerikancima FOTO/VIDEO

Olupina pronađena na najvećoj dubini ikada je razarač američke mornarice, naveli su eksperti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Razarač američke mornarice koji je potopljen tokom Drugog svetskog rata pronađen je na skoro 7.000 metara ispod nivoa mora kod Filipina.

Razarač je na Filipinima učestvovao u najvećem pomorskom okršaju Drugog svetskog rata sa japanskom flotom.

US S "Samjuel B. Roberts", poznat kao "Sami B", pronadjen je u sredu na Pacifiku, na dubini od 6.985 metara, razbijen na dva dela.

"Sami B" je pronađen 426 metara dublje od US S Džonstona, olupine koja je do sada smatrana brodom koji je potopljen na najvećoj dubini, a koji je prošle godine u Filipinskom moru otkrio američki istraživač Viktor Veskovo, osnivač kompanije Kaladan Oseanik Ekspedišns sa sedištem u Dalasu, prenosi AP.

Profimedia
Profimedia

Razarač "Semi B" je učestvovao u okršaju kod Samara, poslednjoj fazi bitke kod zaliva Lejte u oktobru 1944. godine, u kojoj je japanska carska mornarica pretrpela najveći gubitak brodova i nije uspela da nadjača američke pomorske snage.

Prema nekim zapisima, američki razarač je torpedom onesposobio jednu japansku tešku krstaricu i značajno oštetio drugu.

Nakon što je potrošio gotovo svu municiju, biva kritično pogodjen torpedom sa vodećeg japanskog ratnog broda "Jamato" i nedugo potom tone. Od posade od koja je imala 224 člana, 89 je poginulo, a 120 je spaseno.

Kako bi dočarala o kakvoj dubini se radi Nacionalna geografija podseća da je vrh planine Kilimandžaro visok 5.896 metara, dok je najviše naselje na svetu, La Rinkonada u peruanskim Andima, na 5.100 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu