Demonstracije u Sidneju zbog klimatskih promena; uhapšeno 11 osoba

Sidnej -- Demonstranti protiv klimatskih promena počeli su u ponedeljak proteste u Sidneju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/NIKKI SHORT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Ilustracija: EPA-EFE/NIKKI SHORT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Protestanti su primorali policiju da zatvori glavne puteve u centru grada, dok je jutarnji saobraćaj preko čuvenog sidnejskog Harbor mosta zaustavljen nakon što se jedna žena vezala lancem za svoje vozilo, javlja Rojters.

Uhapšeno je 11 osoba, među kojima i ženska osoba koja je, prema navodima policije, stavila lanac s katancem za bicikl oko vrata i vezala se za volan vozila blokirajući saobaraćaj. Vozilo je od tada uklonjeno.

Desetine klimatskih aktivista organizacije Blokada Australije kretali su se glavnim putevima što je izazvalo haos u satima saobraćajnog špica. Na televizijskim snimcima se vide ljudi kako bacaju kante za smeće i postavljaju građevinske barikade i gajbe za mleko na put.

Demonstranti su, udarajući u bubnjeve i skandirajući "Australijsko klimatsko razaranje se završava ovde", nosili transparente sa porukama "Blokiraj Sidnej" i "Suprotstavi se klimatskoj neaktivnosti". Policija procenjuje da je na protestu učestvovalo oko 60 ljudi.

Organizacija Blokada Australije saopštila je da je protest odgovor na „kontinuirano blokiranje klimatskih akcija Australije“. Protesti će se nastaviti cele nedelje, najavili su organizatori na Tviteru.

Klimatske promene su pitanje o kojem se žustro polemiše u Australiji koja je jedan od najvećih svetskih emitera ugljenika po stanovniku i među najvećim svetskim izvoznicima uglja i tečnog prirodnog gasa.

Pod novom laburističkom vladom, Australija je početkom ovog meseca podigla nivo obaveze za smanjenje emisije ugljenika do 2030. godine, kako bi se više uskladila sa drugim razvijenim ekonomijama koje su potpisale Pariski klimatski sporazum.

Stručnjaci za klimu kažu da će globalno zagrevanje verovatno učiniti ekstremne vremenske prilike učestalijim u Australiji, koju su u poslednje tri godine pogodili razorni požari i česte poplave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu