Novosti objavile "pakleni plan" Aljbina Kurtija

Pobednik izbora na KiM Samooopredeljenje Aljbina Kurtija ima dokument od 100 tačaka pod nazivom „Programski principi i prioriteti pokreta Samoopredeljenje!”

Izvor: Večernje novosti
Podeli
EPA/Georgi Licovski
EPA/Georgi Licovski

Taj dokument, kako je navedeno, ujedinjuje promenu tzv. Kosova, objavile su "Večernje novosti".

Prvi odeljak, odnosno “Državotvornost i društveno-ekonomski razvoj” daje na uvid da su dva glavna prioriteta tog pokreta državotvornost i društveno-ekonomski razvoj, odnosno da se zalažu za suverenost države, ekonomski razvoj zemlje i dobrobit građana, da državotvornost vide kao subjektivnost, demokratiju, pravosuđe i građanstvo, a da društveno-ekonomski razvoj vide kao povećanje proizvodnih kapaciteta i što pravedniju raspodelu bogatstva u funkciji povećanja blagostanja.

“Osnovni preduslov realizacije ovog političko-ekonomskog projekta ostaje suverena republika, naglašeno je u tom dokumentu, a prenosi portal "Kosovo onlajn".

DRŽAVOTVORNOST

Pokret Samoopredeljenje se zalaže za ograničenje Ustava tzv. Kosova kao države Albanaca i svih građana Kosova i za povratak nacionalnih albanskih simbola za državu Kosovo, piše u tački 5. odeljka “Državotvornost”

Već u narednoj tački navedeno je da se Samoopredeljenje zalaže za promenu delova Ustava Kosova koji ograničavaju suverenitet Kosova, uključujući i odbacivanje Ahtisarijevog plana koji deli teritoriju, institucije i kulturu po etničkom ključu, ujedno održavajući u životu međunarodnu vladavinu nad Kosovom.

Oni u tački 7. konstatuju da umesto da izražava volju albanskog naroda za nacionalnim ujedinjenjem, Ustav samoproklamovanog Kosova je negira, te da zato smatraju da su članovi 1.1 i 1.3 Ustava tzv, Kosova međusobno oprečni i zalažu se za izbacivanje člana 1.3 koji sprečava pravo Kosova da se ujedini sa nekom drugom državom, odnosno sa Albanijom.

Poštovanje prava na samoopredeljenje naroda je priznavanje i prihvatanje političke slobode naroda, navode oni u tački 11. odeljka “Državotvornost”.

PRAVOSUĐE

U odeljku “Pravosuđe” oni navode da je ono osnovni element države, a u tački 25. tog odeljka navode da će se zalagati za to da pravosuđe ima u vidu 11 važnih polja delovanja, a ta tačka 11 glasi “saradnja javnih ličnosti, ili privatnih lica, sa Srbijom u cilju nanošenja štete Kosovu u prošlosti”.

Ostalih 10 tačaka koje su, kako kažu, do danas bile neprestano zanemarivane, jesu vladavina prava, ratni zločini, rasvetljavanje sudbine nestalih, paralelne strukture Srbije, procedure prodaje društvenih i javnih preduzeća, kao i prirodnih bogatstava Kosova, poreklo bogatstva političara i osoba iz javnog života, korupcija na lokalnom nivou, kao i ona na međunarodnom koja je počinjena na Kosovu, organizovani politički i ekonomski criminal, šverc robe, aktivnost tajnih službi.“

GRAĐANSTVO

Kosovo treba da ima i spoljno samoopredeljenje, navodi Samoopredeljenje u svom programskom dokumentu, a ono, kako dalje piše, obuhvata pravo Kosova da se ujedini sa Albanijom putem dvostranih referenduma i mirovnih sporazuma.

INTEGRITET TERITORIJE

Situacija u severnom delu Kosova koja je nastala usled direktnih intervenisanja Srbije, putem njenih paralelnih struktura, rezultat je nefunkcionalnosti države, piše u tački 34. odeljka “Integritet teritorije”. Zbog toga se Samoopredeljenje u tom smislu zalaže za onemogućavanje funkcionisanja tih struktura u bilo kom delu Kosova. Na severnim graničnim tačkama 1 i 31 moraju se uspostaviti policija i carina tzv. Kosova, preciziraju u tom programskom dokumentu.

Zalažemo za vraćanje svih proteranih Albanaca u svoje kuće i na svoja imanja na severu, piše već u narednoj tački tog odeljka.

DECENTRALIZACIJA

U potpunosti ćemo revidirati dosadašnji proces decentralizacije, navode u tački 39. odeljka “Decentralizacija”, jer je, kako kažu, Kosovu potrebna decentralizacija bez etničkih podela koja u fokusu ima građanina Kosova, a ne Ahtisarija.

SPOLjNA POLITIKA

Zalažemo se da imamo jednu spoljnu jedinstvenu politiku sa Albanijom i da zajedno delujemo za zajedničke ciljeve nacije, u tački 42. odeljka “Spoljna politika”.

Samoopredeljenje se zalaže za jasno razlikovanje odnosa sa državama i narodima koji poštuju volju suverenog naroda Kosova nasuprot državama i narodima koji ga ne poštuju, piše već u narednoj tački tog odeljka.

A zalažu se i za različita ograničavanja diplomatskog prisustva i delanja na teritoriji države Kosovo onih država koje se otvoreno izjašnjavaju protiv suverene egzistencije naroda i Kosova.

Zalažemo se za vojsku koja će biti garant teritorijalne celovitosti zemlje, tako da služi održivom miru, navode u tački 45. tog odeljka.

PROIZVODNjA I INDUSTRIJA

Jasno naglavaju da su protiv privatizacije pre nego što se ukine kolonizacija, jer su društvena i javna imovina Kosova nasilno prenešene na javnu i društvenu imovinu Srbije kroz kolonizujuće zakone devedesetih.

Takođe, Samoopredeljenje naglašava da se zalaže za povezivanje energetskog sistema Kosova sa onim u Albaniji. "Hidroenergetski kapaciteti Albanije i termoenergetski Kosova, predstavljaju veliki energetski kapacitet koji će služiti svim građanima", navodi taj pokret u svom dokumentu.

FISKALNA POLITIKA

Smatramo da približavanje poreskog sistema sa Albanijom doprinosi razvoju privreda dve zemlje. Posvećeni smo integraciji dva fiskalna sistema u jednu poresku i carinsku oblast, piše Samoopredeljenje u tački 73. odeljka “Fiskalna politika”

KULTURA

"Pokret Samoopredeljenje je protiv svih političkih tendencija za fizičkim razdvajanjem naše kulturne baštine od ostatka Kosova, kao i protiv njegove uzurpacije od strane Srbije", jasno je navedeno u tački 96. odeljka “Kultura”.

Posvećeni smo afirmaciji nacionalne kulture Albanaca, piše već u narednoj tački tog odeljka.

SPORT

Takođe se zalažemo za ujedinjenje sportskih liga Kosova sa onima u Albaniji, navodi Samoopredeljenje u svom programskom dokumentu u tački 100, odeljka “Sport”, jer će, kako kažu, na ovaj način, kosovski sportisti biti izloženi jačoj konkurenciji koja bi razvila njihove konkurentske veštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.