Marković najavio vladu sa DS-om

Beograd, Brisel -- Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da će sledeće nedelje koalicija okupljena oko SPS-a formirati vladu sa Demokratskom strankom.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Dok predstavnik PUPS-a navodi da pregovori sa narodnjacima i radikalima nisu završeni već su u zastoju, Marković dodaje da su za Jedinstvenu Srbiju ti razgovori završeni. "Nema novih izbora, biće napravljena vlada sledeće nedelje", rekao je Marković novinarima posle konstitutivne sednice Skupštine Srbije.

On očekuje da će koalicija SPS-PUPS-JS danas ili sutra zauzeti jedinstven stav po pitanju formiranja parlamentarne većine sa DS-om.

On je naveo da je poznat stav te koalicije da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom ne treba poništavati, a da se Jedinstvena Srbija zalaže i za njegovu ratifikaciju.

"Kako je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica rekao da taj sporazum treba poništiti, za JS su razgovori sa tom strankom završeni", rekao je Marković.

"Ishod pregovora za sedam dana"

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić najavio je da će u narednih sedam dana biti poznat ishod pregovora socijalista, narodnjačke koalicije i radikala o formiranju nove vlade.

Mrkonjić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da koalicija oko SPS-a nije zadovoljna pravnom analizom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informacijom koju su dobili od Demokratske stranke Srbije o načinu usklađivanja penzija.

On je dodao da je tekst SSP-a istovetan onom koji je vlada podržala u novembru prošle godine i upitao zašto eksperti DSS-a nisu tada izneli argumente o njegovoj štetnosti po Srbiju.

Marković je podsetio da je i pre raspisivanja izbora Jedinstvena Srbija bila protiv povlačenja ambasadora iz zemalja koje su priznale jednostrano i nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova.

Prema njegovim rečima, stav JS-a je da Srbija treba da uđe u EU, uz poštovanje Rezolucije 1244, koja garantuje njenu teritorijalnu celovitost. "To je za nas sveto pismo i od toga nećemo odustati", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, JS nema posebne zahteve kada je reč o ministarskim mestima, ali će insistirati na što većoj decentralizaciji vlasti.

Dačić: Trudim se da dođe do dogovora

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da će narednih dana biti poznato ima li parlamentarne većine ili ne.

"Ako ne bude većine sa Demokratskom strankom Srbije, Novom Srbijom i radikalima, onda će stranački organi odlučiti o daljim koracima", kazao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

Dodao je da se nada da će biti prevaziđeni problemi u pregovorima socijalista sa narodnjacima i radikalima.

"Ja se trudim da dođe do dogovora, a za dogovor treba strpljenja i zato pozivam sve partnere na strpljenje", kazao je Dačić.

"Mi ne odugovlačimo zato što se cenjkamo oko resora. Mi samo želimo da se ispoštuju naši principi. Ne možemo ući u vladu koja neće poboljšati položaj penzionera", kazao je Dačić.

Upitan da li može da vidi SPS u budućoj vladi sa Demokratskom strankom, naveo je da u ovom trenutku koalicija oko SPS-a ne razmišlja o tome jer pregovara sa DSS-om i SRS-om.

"Ja se trudim da se napravi parlamentarna većina i SPS će imati konstruktivan pristup u sastavljanju vlade", naveo je Dačić.

On je, ipak, rekao da bez jedinstvenog stava koalicije nema parlamentarne većine.

Lider socijalista tvrdi da je SPS u delikatnoj poziciji jer je pre 2000. godine napadan da je posvađao zemlju sa celim svetom, pa ne želi da ponovo krive stranku za loš odnos sa EU.

Krkobabić: Ne prekid nego zastoj

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da pregovori koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije sa Demokratskom strankom Srbije i radikalima oko formiranja nove vlade nisu prekinuti, nego je "nastao zastoj" zbog pripreme dodatnih materijala.

Krkobabić je novinarima, u pauzi sednice Skupštine Srbije, rekao da ti dodatni materijali treba da sadrže odgovore na principe koje je postavila koalicija SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, a tiču se konkretnog programa i dobijanja garancija oko njegovog sprovođenja i dinamike realizacije.

"Kad sve dobijemo, onda ćemo sesti dalje da razgovaramo", rekao je on.

Tadić: Spekulacije

Oglasila se i druga strana koja je zainteresovana za formiranje koalicije sa strankama oko SPS-a.

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da razgovori sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije nisu još započeli i svaka priča da je premijer dogovoren plod je spekulacija i novinarskih nagađanja.

Đelić: Normalan pristup Unije

Funkcioner DS-a Božidar Đelić izjavio je da je veoma važno da se u Srbiji formira socijalno odgovorna i proevropska vlada koja će obezbediti da Srbija krene u dobrom pravcu zbog svojih građana, ali i celog regiona.

"Znam da svaki put u našoj zemlji se pokušava pronaći ko je taj koji nam kroji kapu u inostranstvu. To naprosto nije tačno. Ono što je tačno da se u Evropskoj uniji sa puno pažnje prati formiranje naše vlade samo iz razloga što se želi videti program rada buduće vlade i ono što će biti njeni ciljevi", rekao je Đelić novinarima u Briselu.

To je normalan pristup i ista pitanja su mi upućivali i u Sankt Peterburgu, kao i u Briselu, rekao je Đelić, koji je i potpredsednik vlade Srbije.

Tadić je kazao da će odluku o premijeru doneti posle razgovora liste Za evropsku Srbiju i koalicije okupljene oko SPS-a i kada principi rada buduće socijalno odgovorne vlade budu usaglašeni.

I funkcionerka Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je danas da ta stranka čeka zvaničan stav koalicije okupljene oko socijalista da je završila razgovore o formiranju vlade sa radikalima i narodnjacima, kako bi i formalno počeli sa njima da razgovaraju o novoj vladi.

Nada Kolundžija je rekla da DS poštuje želju koalicije SPS-PUPS-JS da utvrdi jedinstven stav, navodeći da ih u tome ne treba ni požurivati ni pritiskati.

Ona je dodala da veruje da će razgovori sa koalicijom oko SPS-a dovesti do formiranja vlade ovog tela.

"Ja verujem da će načelni dogovor o formiranju vlade biti postignut brzo", kazala je ona.

Vodeći beogradski dnevni listovi slažu se u oceni da je vlada koalicije Za evropsku Srbiju sa koalicijom SPS-PUPS-JS sada mnogo izvesnija od kombinacije radikala, narodnjaka i socijalista, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

"SPS spreman za ulazak u evropsku priču"

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je da je dobar deo biračkog tela Socijalističke partije Srbije spreman za ulazak te stranke u vladu sa koalicijom Za evropsku Srbiju.

Ona je u Kažiprstu B92 kazala da se deo pristalica socijalista, kao i onih koji podržavaju radikale, u anketama javnog mnenja zalaže za približavanje Srbije Evropskoj uniji.

"SPS je spreman da ide u tu evropsku priču, kao što su to učinile i sve socijalističke stranke u drugim zemljama koje su odnedavno članice Evropske unije, odnosno koje se pripremaju da budu članice. Ja nisam čula nijednu njihovu izjavu koja bi išla u suprotnom smeru", rekla je Sonja Liht.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu