Pripreme za sednicu

Beograd -- Skupština Srbije će na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici najverovatnije samo verifikovati mandate poslanika, jer niko još nije obezbedio parlamentarnu većinu.

Izvor: B92
Podeli

Parlament je konstituisan verifikacijom dve trećine poslaničkih mandata. Pred početak te prve sednice izvesno je da se na njoj neće birati predsednik parlamenta, jer niko nije obezbedio potrebnu većinu. Izvesno je, takođe, i da će poslanici koji su bili na stalnom radu u parlamentu u prošlom sazivu, a sada ne ulaze u poslaničke klupe, narednih šest meseci primati platu.

Dilema nema ni kada je reč o tome šta će sutra biti na meniju u skupštinskom restoranu. Sve to čućete u izveštaju Suzane Trninić.

Predsednik Srbije Boris Tadić raspustio je prethodni skupštinski saziv 13. marta. U nove radne pobede parlament uvodi Jovan Krkobabić, kao najstariji narodni poslanik. Jučerašnjim konsultacijama palicu mu je predao Oliver Dulić. On za B92 objašnjava šta očekuje od sledećeg predsednika parlamenta.

"Ja bih voleo da neko ko dođe da radi ovde umesto mene nastavi da radi bar u onoj atmosferi koja bi podrazumevala da u parlamentu ne bude više ružnih scena, mislim da se nisu dešavale velike svađe, niti nemile scene kakve su se ranije mogle videti. Nije bilo oduzimanja mandata, nije bilo glasanja iz Bodruma, nije bilo velikih afera, i to je sve posledica korektnog rada sa ljudima i jednog velikog entuzijazma", kaže Dulić.

B92: "Da li biste ponovo bili predsednik Skupštine?"

Dulić: "Pa... Ja moram da kažem da ne bih, ali hajde da sačekamo da vidimo kako će se odvijati cela ova situacija oko formiranja nove parlamentarne većine, verujem da ima ljudi koji bi taj posao obavljali na kvalitetan način, ali u ovom trenutku ništa više od toga ne mogu da vam kažem."

Dulić kaže i da mu je teško da izdvoji bilo šta čega će se sećati iz svog predsedničkog parlamentarnog staža.

"Bilo je svega, ne mogu da odaberem nešto posebno. To nije lako mesto, to je jedna od najtežih pozicija u zemlji zato što je čovek neprestano izložen kritikama i napadima opozicije, odgovoran je za rad parlamenta, koji je jedina institucija koja predstavlja presek svih naših razlika koje postoje, a one su veoma duboke. Ne mogu da kažem da je tu bilo mnogo lepih trenutaka. Najdraže mi je bilo što smo uspeli da do kraja godine usvojimo sve na šta nas je obavezivao Ustavni zakon i što su izbori raspisani", kaže Dulić.

B92: "Mislite li da ste bili dobar predsednik Skupštine?"

Dulić: "Pa, dobro, to će da kažu poslanici, to će da kaže i javnost, na kraju krajeva. Ja sam se trudio. Evo, ljudi, dao sam sve od sebe da pokušam da malo promenim stvari i da malo poguram napred."

Ko će naslediti Dulića još se ne zna, ali se zna da to zavisi od SPS-a. To priznaje i Tomislav Nikolić, šef poslanika SRS-a. B92 ga je pitao da li očekuje da preuzme mesto prvog čoveka Skupštine.

"Ja to očekujem samo u slučaju da imamo većinu koja će da formira vladu. Kako sada stvari stoje, ponešto se osipa iz te većine, a nešto, izgleda, nije ni bilo njen deo, videćemo, vreme će pokazati. Tako da ja nisam baš nešto ubeđen da bih ja mogao da budem predsednik Skupštine, ali, dozvolite da 126 poslanika odluči o tome. Ostaje da se vidi da li će socijalisti izaći u javnost i konačno reći na kojoj su strani, pa na bilo kojoj da su", kaže Nikolić.

Plate i meni skupštinskom u restoranu

Narodni poslanici imaju pravo da, ukoliko su bili u stalnom radnom odnosu u Skupštini, a u novom mandatu nisu poslanici, u periodu od pola godine primaju platu. Koliko je ta plata do sada iznosila, objašnjava sekretarka parlamenta Tamara Stojčević.

"Prosečna poslanička plata, bez putnih troškova i bez dnevnica, iznosi 90.000 dinara. 70 odsto poslanika su isti kao i iz prethodnog saziva, pogotovu iz ovih najvećih stranaka, kao što su ZES, SRS, DSS...", objašnjava Stojčevićeva.

Narodni poslanici, njih 250, veliki broj službenika u parlamentu, obezbeđenja, ali i novinara, spremno dočekuje i skupštinski restoran. To je u razgovoru sa B92 potvrdio i šef restorana Miodrag Pavlović.

"Spremaće se i nešto posebno, a na meniju će biti i uobičajene stvari. Nadamo se da će svi biti zadovoljni", očekuje Pavlović.

B92: "A znate li šta bi to posebno moglo da bude?"

Pavlović: "Možda neke šnicle. Da l' pileća, da l' karađorđeva, da l' beogradska, da l' zlatiborska... Ali, videćemo sa šefom kuhinje, ali biće sve u redu."

B92: "Cene i dalje ostaju iste?"

Pavlović: "Da, sve je isto"

Za dobar ručak u skupštinskom restoranu ne izdvaja se puno. Čorbice, supice po 30 dinara, glavna jela najviše do 200, salate najviše 50, kolači takođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu