Zahtev za konstitutivnom sednicom

Beograd -- Predstavnici radikala, socijalista i narodnjačke koalicije predali su u Predsedništvu Srbije zahtev za hitno zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine Beograda.

Izvor: Beta
Podeli

Oni su predali i koalicioni sporazum tih stranaka. Sekretar Srpske radikalne stranke i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić kazao je novinarima da oni od predsednika Srbije Borisa Tadića traže da se ukine "protivzakonita i nemoralna odluka" predsednik Skupštine grada Zorana Alimpića da se konstitutivna sednica održi tek 14. jula.

Vučić je kazao da očekuje da se o zahtevu izjasne svi nadležni organi i da se nada da će dokazi o koalicionom sporazumu i dogovorenoj većini u Skupštini grada ubediti nadležne da sednica bude zakazana što pre.

"Računamo na razum i malo morala i na to da mogu da zakažu tu sednicu onako kako smo je mi zakazali u Novom Sadu za 16. jun, čime se ponosimo, jer pokazujemo da, i kad gubimo, to činimo na demokratski i pravno valjan način", kazao je Vučić.

On je ocenio da su licemerne izjave funkcionera DS-a Olivera Dulića da treba da se što pre formira vlada Srbije, dok, s druge strane, i pored već formirane skupštinske većine, čelnici DS-a ne dozvoljavaju formiranje nove vlasti u Beogradu.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović kazao je da se nada da će Tadić izvršiti pritisak na svoju stranku da se ne čeka čak 14. jul za konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda, jer to predstavlja urušavanje institucija.

Predstavnik Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić kazao je da današnja akcija sa narodnjacima i radikalima predstavlja još jedan dokaz i želju da zajedno preuzmu odgovornost "kada je život u Beogradu u pitanju".

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovska kazala je da očekuje brzu odluku Tadića o njihovom zahtev, kao i da očekuje javno izvinjenje od Alimpića.

Funkcioneri SRS-a, SPS-a i koalicije DSS-NS došli su u pratnji nekoliko desetina predstavnika omladinskih ogranaka tih stranaka.

Službe tih stranaka kompletnu dokumentaciju sa zahtevom za zakazivanje konstitutivne sednice predaće danas i premijeru Vojislavu Koštunicu, predsedniku Skupštine Srbije Oliveru Duliću i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću.

Vučić: Pregovori nisu propali

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da "nema nikakvog propadanja pregovora" sa narodnjačkom koalicijom i socijalistima.

Vučić je novinarima ispred Predsedništva Srbije rekao da "ne želi da se meša ni u kakve izjave", ali da dogovori nisu propali i da će gradska većina biti formirana, "šta god neki pokušavali i kako god ucenjivali neke ljude".

"Moram iskreno da vam kažem, i u ličnom i svakom drugom smislu, imam apsolutno poverenje u moje prijatelje i saradnike iz SPS-a, DSS-a, NS-a i PUPS-a, i sasvim sam siguran da nikavog uspeha neće imati, šta god radili - mi ćemo formirati gradsku vlast", kazao je Vučić.

Alimpić: Zahtev na pogrešnoj adresi

Predsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić izjavio je danas da su predstavnici radikala, narodnjačke koalicije i socijalista zahtev za hitno zakazivanje sednice Skupštine Beograda uputili na pogrešnu adresu.

"Za zakazivanje prve konstitutivne sednice Skupštine grada, u skladu sa zakonom, nisu nadležni ni predsednik Vlade, ni Srbije ili Skupštine, kao ni ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, već je, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, nadležan samo predsednik skupštine iz prethodnog saziva, a to sam ja, a ja sam sednicu već zakazao", kazao je Alimpić agenciji Beta.

"Dakle, nema potrebe ni za podnošenjem zahteva za zakazivanje sednice, a kamoli da se taj zahtev podnosi na pogrešne adrese", dodao je Alimpić.

On je naveo da je, uz poziv koji je već dostavljen svim budućim odbornicima, dostavio i tekst Zakona o lokalnim izborima, Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o gradu Beogradu, tako da "svi odbornici mogu da se informišu i o tim zakonskim odredbama".

Alimpić je ocenio da je današnji potez radikala, narodnjaka i socijalista samo "marketinški".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu