"LDP će podržati vladu ZES-SPS"

Beograd -- Vesna Pešić kaže da će LDP podržati koaliciju liste Za evropsku Srbiju i Socijalističke partije Srbije za formiranje evropske vlade.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Prema rečima predsednice Političkog saveta Liberalno-demokratske partije, ako se koalicija oko DS-a dogovori sa koalicijom oko SPS-a o konkretnim potezima za naredne četiri godine, LDP će iz statusa opozicije podržati takvu vladu. "Bićemo oslonac u samom parlamentu i javnosti da podržimo takav jasan plan ulaska u EU", kazala je ona.

Vesna Pešić je u emisiji Kažiprst B92 rekla da treba podržati ZES, odnosno Demokratsku stranku, u formiranju proevropske vlade, bez obzira na "onu matematiku" i dodala da nema čiste evropske vlade jer nema dovoljno glasova.

"Podržaćemo i koaliciju sa SPS-om kao jednu pragmatičnu vladu koja će definisati upravo kako će teći proces ka Evropskoj uniji", rekla je ona.

Vesna Pešić je navela da očekuje konkretne razgovore kako treba da izgleda vlada i da o tome ne treba da razgovara Boris Tadić, već bi morao da imenuje ljude koji će da pregovaraju sa SPS-om.

Vesna Pešić je rekla da, iako je Boris Tadić izbore dobio na tome da nema povratka u devedesete, onda odjednom ispadne da nije raščistio sa devedesetim godinama.

Ona je rekla da u pregovorima o formiranju nove vlade DS treba da iznese jasan plan budućnosti Srbije, a prihvatanjem evropskog puta socijalisti će sami napraviti otklon od politike devedesetih godina.

"Posle uspešnog glasanja građana, gde nas stalno zadivljuju građani Srbije koliko su se oni bez ikakve pomoći elita suočili sa prošlošću i tim devedesetim godinama, mi zapadamo u želatinsku politiku Borisa Tadića, koji počinje da pravi šprint i da se sam vraća u devedesete, umesto da se ponaša kao političar”, rekla je ona.

“Mislim da je njemu udarilo u glavu time što je ostao predsednik Demokratske stranke i preuzeo preveliku količinu moći. On suviše govori u prvom licu, to je postalo neizdrživo", kaže Pešićeva.

"To se vidi iz toga što pominje neke potpuno nevažne teme. Ja sam reagovala na tu skandaloznu izjavu, poređenje ubistva Zorana Đinđića kao prvog premijera koga je upravo ta antievropska struja ubila, jer je postojala vizija evropske Srbije sa Miloševićem koji je umro u Haškom tribunalu", kazala je ona.

Ona je zapitala zašto je potrebno da se ide tako daleko i govori o nacionalnom pomirenju ako se stvara sporazum sa jednom malom strankom.

"Ako SPS prihvata takav program, da četiri godine pusti da Srbija ostvari ono u čemu je zaostala, ako se oko toga dogovore, šta ja imam nekog da propitujem da li se promenio?", kazala je ona.

Pešićeva je ocenila da se SPS do sada nije promenio. "Oni se nisu odrekli ratova (iz devedesetih) oko stvaranja velike Srbije, ciljeva tih ratova, nacionalne politike, nisu raščišćena pitanja zločina", kazala je ona i dodala da socijalisti nisu preuzeli odgovornost za ubistvo Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu