"Mir ima visoku cenu"

Kako do dogovora Beograda i Prištine, šta je poručeno sa obeležavanja 100. godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, o stanju u Evropi i Americi, za Novi magazin govori Ivan Vejvoda

Razgovarali Nadežda Gaće i Andrej Zarević
Pošaljite komentar
  1. Gospodin Vejvoda vec po svojoj funkciji koju obavlja daje ukalupljene izjave koje ne odudaraju od zvanicnika Nemacke, V. Britanije, Francuske, Holandije.
    Gospodin Vejvoda je obrazovan i svaka njegova recenica je odmerena. Jednog dana kada ne bude na funkciji mozda ce, kao mnogi, napisati knjigu secanja. Nadajmo se, radi njeg, da ce se setiti ovog intervjua u kojem nismo culi skoro nista sto vec ne znamo. Osim jedne veoma trivijalne tvrdnje : "Da je raspired sedenja u Parizu incident, greska koja ni u kom slucaju nije trebalo da se dogodi".
    Mozete takvu tvrdnju izneti pred neukim ljudima koji nemaju pojma o diplomatiji i protokolu kod priprema jedne ovakve proslave. Nisu protokol pripremale osobe zaduzene higijenu vec profesionlci kod kojih jedmostavno nema ovakvih gresaka.
    Zar je slucajnost i incident i govor nemacke Kancelarke odmah nakon govora domacina? Zar Nemackoj prema sramnoj ulozi u I Svetskom ratu nije pripadalo mesto u cosku?
    Tu nije bilo greske vec zle namere koju ni deset izvinjenja fracuskog ambasadora nece popraviti.
    Vec smo navikli da mnogi po odlasku sa radnih zadatakau medjunarodnim institucijama daju, usmeno ili pismeno, kontraverzne izjave koje su u direktnom sukobu sa njihovim delovanjem!
    (neobavezno, 15. novembar 2018 21:07)

    # Link komentara

  2. -Odrekle dela suvereniteta kao rešenja za mir-. Pre će biti traženje dela suvereniteta od strane sila da se ne bi bio biven. Nema to veze sa mirom. Mir je više od odsustva rata, a to je ono što je problem, politika odbija da umre kao vladajuća disciplina, pa bi da redifiniše mir kao nekakvu kolekciju igara, koju prodaju kao liberalizam, pa čak i pravo, a sada i kao nekakvu cenu. Nema to veze sa miromm ne za civilizovano biće kao što je čovek.
    (anticivilacijski pokreti srešće civilizovanog čoveka kad tad, prostor im je sve manji, 15. novembar 2018 20:21)

    # Link komentara